Tiltakozó nagygyűlés a Rákóczi főiskola védelmében

Sajtótájékoztató Budapesten

2004. szeptember 3., 10:00 , 190. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) 2004. szeptember 8-án, 15 órai kezdettel nagygyűlést tart Beregszász főterén, hogy ily módon is támogassa a Rákóczi főiskola küzdelmét jogos tulajdonáért, fennmaradásáért – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melyet Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke és Brenzovics László alelnök tartottak kedden Budapesten, a Határon Túli Magyarok Hivatalának (HTMH) székházában. Az eseményen jelen volt Bálint-Pataki József, a HTMH elnöke is.

Összefoglalva a volt beregszászi törvényszéki palotának a főiskola tulajdonába való átadásának, majd az erről hozott városi tanácsi határozat bírósági megsemmisítésének eddigi fejleményeit, Kovács Miklós rámutatott, a KMKSZ kételkedik a helyi ügyészség és bíróság pártatlanságában.

A KMKSZ e tárgyban kiadott sajtóközleménye szerint az ügy mögött politikai szándékok rejlenek, a szövetség úgy véli, annak hátterében az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség, személyesen Gajdos István, az ukrán szociáldemokrata párt parlamenti képviselője áll, amit az érintettek nyilatkozataikban burkoltan maguk is elismernek.

A szövetség vezetői hangsúlyozták: a Rákóczi főiskola megmaradása, fejlődése szempontjából létfontosságú, hogy birtokolhassa a Beregszász főterén álló épületet. Ennél fogva a KMKSZ – megköszönve Mádl Ferenc köztársasági elnöknek eddigi lépéseit, s a magyarországi médiának az ügyben nyújtott támogatást – felhívja a magyar kormányzatot, a politikai pártokat, a főiskolát jelentős mértékben támogató önkormányzatokat, minden jóérzésű magyar embert, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel támogassák a Rákóczi főiskola küzdelmét jogos tulajdonáért.

Bálint-Pataki József, a HTMH elnöke hangsúlyozta: "számunkra alapkérdés", hogy ez az épület a kárpátaljai magyar főiskolai oktatás feladatát lássa el.