Érdemes befőzni?

Zöldségből a paprika, gyümölcsből a körte a sláger

2004. augusztus 27., 10:00 , 189. szám

Az idei nyárvég sem múlhat el az ilyenkor szokásos nagybefőzés nélkül. Ki a saját maga termesztette zöldséget, gyümölcsöt igyekszik ízletesen tartósítani a téli vitaminínséges időszakra, ki a piacon szerzi be az alapanyagot. Annak jártunk utána, a városi piacokon mennyiért lehet beszerezni a befőttnek valót, illetve megéri-e uborkát dunsztolni, kompótot főzni?

Idén a zöldségárak még most, augusztus végén is viszonylag magasak, ami nem kedvez a befőzési kedvnek. A berakni való uborka kilója Ungváron és Munkácson 2-2,50 hr, Nagyszőlősön a hétvégi nagybani piacon 1,80-2 hr. Beregszászban ritkán kapható nagy tételben minőségi uborka, a salátának való ára 1-1,50 hr.

A beregszászi kistermelői piacon az uborkán kívül rendszerint minden zöldségből túlkínálat van, szép gyümölcsöt viszont legfeljebb kora reggel lehet kapni. Az ungvári, munkácsi piacokon mindenből van elegendő, viszont az árak is magasabbak, mint pl. Nagydobronyban, Beregszászban vagy Nagyszőlősön.

Augusztus végén a húsos csemegepaprika és zöldpaprika a legnagyobb sláger, aki ilyet szeretne savanyítani vagy olajban elrakni, annak most érdemes beszerezni a hozzávalót. A dömpingáron kínált paprika ára 1-2 hr, az alma- vagy paradicsompaprika 2-2,50 hrivnyába kerül. A vegyes salátának szánt nyár végi káposzta kilója most 0,80-1 hr, a tartósabb téli káposzta ennél valószínűleg többe fog kerülni.

A termelők szerint uborkából már nem lesz több, így az ára sem lesz alacsonyabb. A paradicsomlé befőzésével viszont érdemes várni, a paradicsom tömeges felhozatala ugyanis általában augusztus végére, szeptember elejére esik. Az apró, kevésbé mutatós paradicsom kilója most 60-80 kopijka, az asztalra szánt szép zöldségé 2-2,50 hr. A befőzésre szánt paradicsom kilója 1-1,50 hr. A lecsó elrakását érdemes szeptemberre időzíteni, az ekkor már apró termést hozó paprika ilyenkor a legolcsóbb, s mint már említettük, paradicsomból is általában ekkor van a legtöbb.

A kisebb piacokra jellemző, hogy a jó minőségű befőzési alapanyagra szinte "vadásznak" a háziasszonyok, sokan egyenesen a termelőnél rendelik a család téli szükségletére szánt nemritkán 40-60 kg uborkát, 60-80 kg paradicsomot. A nagy tételben vásárolt zöldség rendszerint olcsóbb, mint a piaci "kilós" árué, ráadásul így egyszerre "letudható" a befőzés.

Gyümölcs tekintetében nem vagyunk "elkényeztetve". Jelenleg napsugárbarackból van a legtöbb, amelynek kilója a munkácsi piacon 3,50-5,50 hrivnya, a megyeszékhelyen viszont 6-7 hr. Az idén gyenge termést hozó kajszibarack is 4-5 hrivnyába kerül, így a mostani cukorárak mellett nemigen érdemes lekvárt főzni belőle.

Ritka az a nyár, amikor az ún. veres szilva és a nyári hulló alma kilója is teljes egy hrivnyába kerül. Ha egyéb gyümölcsből több termett volna, ennek harmadáért se igen kelne el ez a máskor kevésbé kapós gyümölcsféle. A piacokon most leginkább ringlószilvát és körtét vásárolhatunk, áruk hasonló: 2-3 hr/kg. Aki szereti a körtebefőttet, az szeptembernél ne halogassa tovább a befőzést, mert később várhatóan drágább lesz ez a csemege. Idén bőséggel termett szederből és áfonyából, az augusztus végi főszezonban a szeder literje 2-2,50 hr, az áfonyáé 4-5 hr.

Ami még a befőzéshez szükséges. Üveget "literenként" 1 hrivnyáért, a műanyag fedő darabját 0,20 hrivnyáért, fémfedőt 6-7 hr/50 db áron vásárolhatunk. Továbbá cukor 2,80-2,90 hr/kg, só 0,60-0,80 hr/kg, ecet 0,80-1,20 hr/l, étolaj 5-6 hr/l, tartósítószer 2-3 hr/tasak áron kapható.

Hogy érdemes-e befőzni? A kérdés könnyebb eldöntése végett nézzük meg az üzletekben kínált, tavalyról maradt, ám most újraárazott savanyított, tartósított termékek árát. 2 dl főtt bab - 7,50, fél liter savanyú uborka - 6,50, 30 dkg vegyes gyümölcsből készült lekvár - 3,50 hrivnyába kerül. A háromliteres savanyúság ára üti a húsz hrivnyát, a gyümölcsbefőtté ugyancsak. Lehet számolni!