"Álmomban gyakran járok Szalókán"

IX. Hazahívogató Falunap

2004. augusztus 20., 10:00 , 188. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Szalókai Alapszervezete meghívására augusztus harmadik vasárnapján idén is sokan látogattak haza az ungvári járási Szalókára azok közül, akik e községet tekinthetik szülőfalujuknak. Orosz Kálmán, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke a világ szinte minden tájára postázott meghívót, hosszas munkával kutatva fel a Tisza-parti településről messze szakadt családokat.

Terjék Béla (Budapest) eddig minden "hazahívogatón" jelen volt. 1928-ban született Szalókán, édesapja halálát követően, 1942-ben költözött el a faluból édesanyjával és négy húgával.

"Hozzám hasonlóan testvéreim is gyakran járnak álmukban Szalókán. Álmomban ülök a hosszú iskolaterem egyik padjában, és felismerem az egykori pajtásokat. Látom a tavat, a kanálist, a Tisza-partot. Előjönnek a gyerekkori élmények helyszínei, úgy látszik, ez elől nem tud elbújni az idős ember. Három húgom 1956-ban disszidált, egy Svájcban, kettő Ausztráliában él családjával. Ausztráliából nem könnyű ide vízumot szerezni, no meg a 24 órás repülőút sem idős embernek való. Így én képviselem a családot, később interneten részletesen beszámolok a testvéreimnek a Szalókán látottakról-hallottakról, és mint mindig, most is elküldöm nekik a "Szalókai füzetek" című falunapi kiadványt" - meséli Terjék Béla.

A Nyíregyházáról érkezett Rékai Rudolfnénak az édesanyja született Szalókán. Mint mondja, gyermekkorában nagyapja, Somogyi József házában nyaralt, aki 1940-ben bekövetkezett haláláig közel négy évtizeden át volt Szalóka falubírója. "Nagyon erős lelki kötődés fűz ide, bár közvetlen rokonaim már nem is élnek a faluban. Mindig boldogan jövök Szalókára. Haza jövök, ide tartozónak érzem magam" - mondja.

A falunapi rendezvénysort idén néprajzi kiállítás nyitotta. A helyiek és a vendégek ezután református istentiszteleten vettek részt, majd koszorút helyeztek el a sztálinizmus áldozatainak emlékművénél.

Az ünnepi ebédet követően a kultúrházban a helyi óvoda, az általános iskola növendékei, valamint a kultúrház műkedvelői adtak műsort. Fellépett továbbá a KMKSZ Munkácsi Alapszervezetének nyugdíjasokból álló zenekara, s hozzájárult a jó hangulathoz Pitkin beregszászi humorista is. A futball szerelmesei az Eszeny-Szalóka rangadón szurkoltak, a gyerekek ügyességi vetélkedőn vettek részt. A felnőtt "versenyszámok" között szerepelt póznamászás és kötélhúzás, fatuskó- és sodrófadobás is.

Badó Zsolt