Ösztöndíjtanács: Még egy csonka testület?

Megalakul az új ösztöndíjtanács

2004. augusztus 20., 10:00 , 188. szám

Egyelőre nem delegál tagokat az újjáalakuló Kárpátaljai Magyar Ösztöndíjtanácsba (KMÖT) a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), mivel annak összetétele nélkülözi az elvi alapokat.

Mint emlékezetes, a magyar állami ösztöndíjakra Kárpátalján benyújtott pályázatok előzetes elbírálására hivatott helyi társadalmi testületet, a Kárpátaljai Magyar Felsőoktatási és Ösztöndíjtanácsot a magyar Oktatási Minisztérium még júniusban feloszlatta azzal a szándékkal, hogy a jövőben külön felsőoktatási és ösztöndíjtanácsot hozzanak létre.

Az új testület alakuló ülésére lapzártánkkal egy időben, augusztus 18-án kellene, hogy sor kerüljön. Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke azonban már előzetesen jelezte Magyar Bálint magyar oktatási miniszternek, a szövetség részéről aggályok merülnek fel a testület összetételét illetően.

"Sajnálatosnak tartjuk, hogy a felállítandó ukrajnai ösztöndíjtanács összetételére vonatkozóan semmiféle egyeztetésre nem került sor, s a minisztérium illetékesei sem nyújtottak érdemi információt az új ösztöndíjtanács összetételének elvi alapjait illetően - írja levelében a KMKSZ elnöke. - Ugyanakkor nem hivatalos forrásokból arról értesültünk, hogy az ösztöndíjtanács összetételét az elvi alapok mellőzésével oly módon kívánják megváltoztatni, hogy abban az UMDSZ és annak tagszervezetei többséghez jussanak. A KMKSZ a fentebb vázoltak fényében kérdésesnek tartja, hogy a politikai szimpátia ismérve alapján összehívandó új ösztöndíjtanács képes lesz maradéktalanul ellátni feladatát, ezért az elvi alapok tisztázásáig nem delegál képviselőt a testületbe"- zárul a levél.

Ennek ellenére valószínű, hogy amint az korábban az Illyés Közalapítvány kárpátaljai alkuratóriumának esetében is történt, a tanács mégiscsak megalakul, még ha csonka is lesz. A részletekről lapunk következő számában számolunk be.

ntk