Hírek

2004. augusztus 6., 10:00 , 186. szám

Új fogyasztóvédelmi testület

Megyei ágazatközi bizottság alakult Kárpátalján, amelynek célja az állami árpolitika érvényesítése a lakás- és közműgazdálkodás terén, valamint a tömegközlekedésben. A testület fő feladatai közé tartozik a fogyasztók jogainak védelme az új árak és díjszabások bevezetésekor. A bizottság helyi kirendeltségei a járásokban, Ungváron, Munkácson, Huszton és Csapon működnek majd.

Gyanús autók a határon

Az év eleje óta 1 millió 300 ezer hrivnya értékben koboztak el személygépkocsikat a csapi vámosok. A Csap–Záhony határátkelőhelyen legtöbbször luxusautókkal követnek el törvénysértéseket. Január óta 112 esetben állapítottak meg vámszabálysértést. A bíróság 69 elmarasztaló ítéletet hozott, beleértve a járműveknek az állam javára történő elkobzását. A vámosok figyelme leginkább az új gépkocsik behozatalára irányul. Az idén már két olyan autót találtak, amelyeknek át volt ütve a motorszáma.

Valamelyest nőttek a nyugdíjak

Több mint százezer nyugdíjas kérte járandóságának újraszámolását az év kezdetétől július 1-ig Kárpátalján. Ez a megyében élő nyugdíjasok 40%-a. Összességében a nyugdíjintézet 140 ezer nyugdíjasnak rendezte az ellátmányát. A nyugdíjtörvény rendelkezésének megfelelően Kárpátalján 233,2 ezer nyugállományban lévő személynek, azaz a nyugdíjasok 84%-ának a nyugdíját kellett újraszámolni. A számfejtés után a kárpátaljai nyugdíjasok 16,5%-ának visz több pénzt a postás. A minimális szintnél alacsonyabb járandóságot kap 34,3 ezer nyugdíjas (12,3%), míg 27,8 ezer főnek (9,9%) a minimális nyugdíjat folyósítják. 38,3 ezer nyugdíjas (13,7%) ellátmánya nem haladja meg a 156 hrivnyát, 132,1 ezer főé (47,2%) 156 és 200 hrivnya között van, 42,2 ezeré (15%) pedig 200-tól 300 hrivnyáig terjed, míg 5,3 ezer személy (1,9%) nyugdíja meghaladja a 300 hrivnyát. Jelenleg a megyében a nyugdíjak átlagösszege 151,65 hrivnyát tesz ki a korábbi 119,83 hrivnyával szemben.

Nagy János

Falomlás Ungváron

Ungvár központjában, a Korzón az engedély nélküli beltéri lakásátépítés következtében egy régi épületnek leomlott az egyik fala. Az esetnek szerencsére nem voltak áldozatai.

Sztepan Havrilov, az ungvári lakásgazdálkodási és kommunális főosztály vezetőjének közlése szerint, akit a Reporter hírportál idéz, a ház bérlője lebontott két belső közfalat. Ennek következtében a tűzfal nem bírta el a mennyezet súlyának rá nehezedő nyomását és leomlott. A mennyezet leomlását csupán néhány tartópillér gátolta meg, két második emeleti lakásban azonban így is megrepedeztek a falak. Balesetveszély miatt két családot kellett kitelepíteni az épületből.

Túlélte a kútba esést

A nagyszőlősi járási Szőlősvégardóban egy 45 éves nő vizet akart húzni a kútból, ám megcsúszott és a tíz méter mély aknába zuhant.

Az asszony kétségbeesett segélykiáltását férje hallotta meg, aki azonnal átrohant a szomszédba, és segítséget kért az ott lakó nyugalmazott tűzoltótól. Az riasztotta a tűzoltókat, ám tudván, hogy kollégáinak időre van szükségük, hogy a helyszínre érkezzenek, úgy döntött, kötéllel a kezében maga siet a nő megmentésére – közli a rendkívüli helyzetek minisztériuma megyei főosztályának sajtószolgálata. Az extűzoltó megállított az utcán egy munkásokat szállító teherautót. A munkások megragadták a kötél végét, a volt tűzoltó így bátran leereszkedett a kútba, a kötelet a nő derekára erősítette, s szólt a fentieknek, hogy felhúzhatják. Mire kiemelték a megrémült nőt, a helyszínre érkeztek a tűzoltók is, akiknek már csupán az a feladat jutott, hogy vízi mentővé avanzsált egykori társukat is kihúzzák a jéghideg vízből.

Baráth József