A magyar kormány kivár a Rákóczi főiskolával kapcsolatban?

Szabó Vilmos a beregszászi főiskoláról is tárgyalt Kárpátalján

2004. július 30., 10:00 , 185. szám

Elsősorban az ukrajnai magyarság anyanyelvű oktatását érintő kérdésekről, ezen belül a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola körüli konfliktusról tárgyalt múlt csütörtökön Kárpátalján a megye kormányzójával és magyar szervezetek vezetőivel Szabó Vilmos, a magyar Miniszterelnöki Hivatal határon túli magyar ügyekkel foglalkozó politikai államtitkára.

Szabó Vilmost és a kíséretében lévő Bálint-Pataki Józsefet, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnökét Ungváron hivatalában fogadta Ivan Rizak, Kárpátalja kormányzója. A megbeszélésen, amelyen részt vett Gajdos István, az ukrán parlament szociáldemokrata képviselője, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke, a politikai államtitkár kifejtette: fontosnak tartja magyar csoport indítását az Ungvári Nemzeti Egyetem történelem karán, amely később tanszékké alakul.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola ügyéről szólva Szabó Vilmos hangsúlyozta: elsőrendű fontosságú, hogy a tanintézmény működjön, ne kerüljön veszélybe a fennmaradása. Fontosnak nevezte, hogy a főiskola abban az épületben működjön, amelyet a tanintézmény tulajdonába adott Beregszász önkormányzata. Reményét fejezte ki, hogy megtalálják a megoldást az épület tulajdonjogának tisztázására. Ugyanakkor kiemelte: az ungvári egyetemen induló magyar csoport támogatása semmiképp nem érinti a beregszászi főiskola finanszírozását.

Rizak kormányzó sajnálatosnak nevezte, hogy a magyar főiskola épülete körüli jogvitából politikai ügy lett a határon túli sajtóban is. Rizak a helyzet elfajulásáért a tanintézmény vezetőinek "nem megfelelő kommunikációját" okolta. Mint hangsúlyozta, a megye vezetése kész erkölcsileg és anyagilag is támogatni a főiskola működését, de a tanintézmény alapítói közé be kellene venni a megyei oktatási és tudományos főosztályt.

A magyar politikai államtitkár délután a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházában a Szövetség és a beregszászi magyar főiskola vezetőivel tárgyalt. A Kovács Miklós elnökkel, dr. Brenzovics László alelnökkel, valamint a Rákóczi főiskola képviseletében jelen lévő dr. Orosz Ildikó főiskolai elnökkel és dr. Soós Kálmán rektorral folytatott megbeszélésről Szabó Vilmos az MTI tudósítójának elmondta: "A tárgyaláson világossá tettem, hogy a főiskola működését nem zavarhatja meg semmilyen körülmény, s nem lehet kérdéses az sem, hogy a tanintézmény a korábban neki adományozott épületben működjön. Mivel az épület körüli jogvitát a magyar kormány nem ítélheti meg, ezért meg fogjuk várni, hogy mi lesz az ügy vége" – tette hozzá a politikai államtitkár.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke a megbeszélésről nyilatkozva lapunknak elmondta: "Kifejtettük az államtitkár úrnak, hogy a KMKSZ álláspontja a Rákóczi főiskola ingatlantulajdona körüli konfliktusban következetes és egyértelmű: az egyetlen magyar felsőoktatási tanintézmény jövőjének biztosítása szempontjából döntő fontosságú, hogy a főiskola megőrizze a számára a Beregszászi Városi Tanács által átadott ingatlan tulajdonjogát. Ez a garancia arra, hogy az intézmény sorsát hosszú távon megnyugtatóan rendezzük, illetve egy jogállamban csakis így oldódhat meg igazságosan egy hasonló tulajdonjog körüli vita. Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy ebben az esetben valójában, illetve elsősorban nem tulajdonjogi vitáról van szó, hanem politikairól. Mindenekelőtt azt várjuk el tehát a magyar kormányzattól, hogy hassanak az általuk támogatott, s az ukrajnai szociáldemokrata párthoz kötődő UMDSZ-re avégett, hogy azok szüntessék be a főiskola elleni támadásokat."

MTI–ntk