Szent István-szobor és játszótér Salánknak

Mikes Kelemen Hagyományőrző Alkotótábor

2004. július 16., 10:00 , 183. szám

Honfoglaló őseink kultúrájával, harcművészetével, valamint a régi korok mesterségeivel ismerkedhettek a Mikes Kelemen Hagyományőrző Alkotótábor résztvevői július 5. és 11. között Salánkon. A Magyar Oktatási Minisztérium támogatásával a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) által szervezett táborban 30 anyaországi és kárpátaljai művész, mesterember foglalkozott a fiatalokkal.

A Salánki Középiskola udvarán faragott játszótér, számos kézműves dísztárgy igazolja: nem volt eredménytelen a Mikes Kelemen Hagyományőrző Alkotótábor kezdő és hivatásos alkotóinak munkája. Koltay László (Magyarország), Balázs István (Visk), Holovács Béla (Makkosjánosi) és Pólin Elek (Salánk) fafaragó mesterek révén Salánk hírnevét öregbíti ezentúl a helyi emlékparkba szánt Szent István-szobor, a község fába faragott ősi címere, valamint számos egyéb emlékjel. Osváth Miklós magyarországi képzőművész freskója a frissen elkészült iskolai étkezde belső terét díszíti.

Az egyhetes tábor során az ötvösművészetre a békéscsabai Szedják István és csapata tanította az érdeklődőket, a nyeregkészítés és bőrdíszművesség fogásait a debreceni Sípos Pétertől leshették el a gyerekek, a csont- és szarufaragást Kovács Zoltán, az agyagozást ifj. Hidi Endre népszerűsítette, a festészet különböző technikáit pedig a beregszászi Veres Ágota mutatta be.

Ezenkívül szerepelt még a programban honfoglalás kori harci bemutató, fegyverkészítés, íjászat, lovaglás, lovagi torna a salánki Kész Barnabás, valamint a Magyarországról érkezett Fülöp László és Dániel Zoltán vezetésével. A lányok körében a csuhéfonás és testfestés, a fiúk között a harctechnikai és lovas elfoglaltságok voltak a legnépszerűbbek. A szervezők jóvoltából táncház, filmvetítés, sportvetélkedő, kirándulás, bábelőadás is szórakoztatta a táborozókat.

A vasárnapi táborzárón dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke és Kész Barnabás táborvezető köszönte meg a résztvevő alkotóművészek munkáját és kívánt sok sikert a kézműves mesterségek iránt érdeklődő fiataloknak. Pénzes Elemér helyi tanácselnökkel együtt reményüknek adtak hangot, hogy jövőre is sikerül megrendezni a nagy sikerű alkotótábort.

-vn-