Hírek

2004. július 2., 10:00 , 181. szám

A föld nem eladó

Az ukrán parlament 2010-ig meghosszabbította a termőföld adásvételére vonatkozó moratóriumot, mely eredetileg 2005. január 1-jéig lett volna érvényben. A jogszabály szerint a mezőgazdasági rendeltetésű földterülettel rendelkező természetes és jogi személyeknek nem áll jogában 2010. január 1-jéig eladni a tulajdonukban lévő földrészleget, az csupán csere vagy hagyatékozás tárgyát képezheti. A képviselők által elfogadott törvény értelmében a természetes, illetve jogi személyek 2015. január 1-jéig mindössze 100 hektár területű mezőgazdasági rendeltetésű földterületre kaphatnak tulajdonjogot. Mint emlékezetes, a hatályban lévő földtörvénykönyv értelmében a termőföld 2005. január 1-jét követően adásvétel tárgyát képezhette volna.

Új palackozóüzem

2,5 millió hrivnya beruházással új üzemet kíván létesíteni a Luzsanszka-7 márkájú ásványvizet palackozó, szolyvai székhelyű Margit Kft. A kft. magyar és olasz cégekkel folytat tárgyalásokat az új üzem berendezéseinek beszerzéséről. Az új, ezer négyzetméter alapterületű üzem 2004 májusában megkezdett építését 2005-ig szeretnék befejezni – közli a Reporter hírújság. Májusban 320, júniusban 350 ezer flakon ásványvizet palackozott a Margit Kft.

Baráth József

Felújítják a Zakarpattyát

Ungváron elkezdődött a Zakarpattya szálló teljes rekonstrukciója. A múlt század 70-es éveiben magyar építők által felhúzott tizennégy szintes szálloda a szovjet időkben a megyeszékhely büszkesége volt, majd a 90-es években fokozatosan lepusztult. A közelmúltban a létesítményt új tulajdonosok szerezték meg, akik készek jelentős összeget fordítani a teljes külső és belső felújítására, hogy a Zakarpattya ismét a megye egyik legmagasabb színvonalú szállodája legyen.

Nagy János