Folytatódik a földprivatizációs program

Miért hallgattak a pályáztatók?

2004. június 18., 10:00 , 179. szám

A magyarországi Új Kézfogás Közalapítvány (ÚKK) támogatásával Kárpátalján ebben az évben tovább folytatódik az a földprivatizációs program, melynek célja a mezőgazdasági földek magánkézbe juttatása. Egy hasonló program keretében korábban 12 ezer kárpátaljai magyar gazda földprivatizációs illetékét fedezte az ÚKK, mintegy 80 millió forint értékben, az idei pályázatot azonban még csak hellyel-közzel hirdették meg.

A pályázat célja a földtulajdont igazoló lapok kiállításával, a földterületek kimérésével összefüggő eljárási költségek fedezése, tekintve, hogy gyakorta éppen a magas illetékek akadályozzák, hogy a kárpátaljai magyar lakosság valóban tulajdonosa lehessen a sokak számára a megélhetést és helyben maradást jelentő termőföldnek.

A két évvel korábbi program során 12 ezer gazda földtulajdoni lapjáért 80 millió forintot fizetett az ÚKK. A helyben végzett előzetes felmérések szerint ezúttal 19 ezer igénylőre számítanak, a programra fordítható pénzkeret pedig 100-130 millió forint.

Érdeklődésünkre a Beregszászi Járási Földhivatal illetékese elmondta, tudomásuk szerint a magyarországi közalapítvány minden egyes földprivatizáció lebonyolításáért 261 hrivnyát utal át a hivatal számlájára. A földhivatalhoz ebben az évben eddig több mint háromszáz ilyen kérelmet nyújtottak be, a finanszírozásra azonban egyelőre még várni kell.

Mint lapunk megtudta, a pályáztatást a kárpátaljai vállalkozásfejlesztési központok végzik. A föld-vagyonjeggyel rendelkező, földjüket magánosítani kívánó gazdák kérelmét ezen központok fogadják, majd összesített pályázatokat készítenek, amelyeket továbbítanak Budapestre, az ÚKK irodájához.

"Három vállalkozásfejlesztési központunk van, ahol a pályázók benyújthatják kérelmeiket. A pályáztatás folyamatban van, a Négyhatár Vállalkozók Szövetsége (vezetője Kincs Gábor) eddig 2000, a Kárpátaljai Vállalkozásfejlesztési Központ (vezetője Dupka György) 1000 igénylést nyújtott be. Mi a teljes földkimérés 100%-át fizetjük, gyakorlatilag közvetlenül a földhivatalnak utaljuk a pénzt" – tájékoztatta lapunkat Bodnár László projektmenedzser, az ÚKK illetékese.

Figyelemre méltó, hogy az ÚKK internetes honlapján 2004. 06. 04-i dátummal jelent meg a földprivatizációs támogatás pályázati felhívása, a kárpátaljai sajtóorgánumokban azonban egy kivételtől eltekintve egyelőre nem tették azt közzé, így a legtöbben nem is tudhatnak létezéséről. A három vállalkozásfejlesztési központ közül kettő azonban – mindkettőt az UMDSZ kurírozza – mégis már 3000 igénylést gyűjtött össze...

A pályázati kiírásban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), illetve az általa alapított Vállalkozás- és Vidékfejlesztési Központ is szerepel, ám arra a kérdésre, hogy a Szövetség részéről érkezett-e már pályázat a Közalapítványhoz, nemleges választ kaptunk. Mint az ÚKK-nál elmondták, a KMKSZ részéről is "várják az igényléseket". A program csak most indult, így vélhetően "még mindenki a begyűjtésnél tart" – tudtuk meg.

Ugyanakkor Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke kérdésünkre elmondta: "Sajnálatos, hogy a földprivatizációs programot nem hirdették meg széles körben. Miután sikerül tisztázni, hogy ki, milyen feltételek mellett vehet részt a szóban forgó pályázatban, a KMKSZ a maga részéről természetesen közzéteszi a felhívást, részt vesz a kérelmek begyűjtésében, és továbbítja azokat a Közalapítványhoz, amint azt a korábbi program alkalmával is megtette".

Popovics Zsuzsanna

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Az Új Kézfogás Közalapítvány pályázatot hirdet, a Kárpátaljai földprivatizációs program folytatása keretében, a mezőgazdasági földek magánkézbe kerülése céljából.

A programban, kizárólag személyesen, azok a volt kolhoztagok, szovhoz és kutatóintézeti dolgozók vehetnek részt – Kárpátalja magyarok lakta, illetve jelentős magyar közösségekkel rendelkező településeiről –, akik föld-vagyonjeggyel rendelkeznek, szerepelnek a kollektív gazdaságok listájában is, és földjüket magánosítani szeretnék.

A program segítségével az erre jogosultak a föld magántulajdonát igazoló állami jegyzőkönyvet kapnak. Az egyes igénylő a földhivatal által megállapított költségek 100 %-át kaphatja vissza nem térítendő támogatásként, a bonyolítók részére költségtérítésként a pályázó közvetlenül fizeti a támogatás 10%-át hrivnyában.

Aki jogosult a földrészlegére, annak pontos címmel, névvel és szériaszámmal ellátott föld-vagyonjegye van. Ezek fénymásolatai, valamint a Földhivatal kalkulációja alapján konkrét összegű pályázatot készít az összeállító. A pályázatok benyújtása a Közalapítványhoz folyamatos. A csoportos pályázatot a bonyolító Vállalkozásfejlesztési Központ nyújtja be a Közalapítványhoz. A pályázat tartalmazza az egyes pályázók adatait, a föld-vagyonjegy számát listásan. Az adatlapon összesítve szerepel a pályázók száma, a tervezett költség, valamint az érintett földterület nagysága. A pályázat tartalmazza a Földhivatal adatait, előkalkulációját és a Földhivatallal kötendő szerződést. Egy pályázatban maximum 1 000 fő pályázhat.

A bonyolító Vállalkozásfejlesztési Központnak az összeállított pályázatokat folyamatosan, legkésőbb 2004. december 31-ig kell eljuttatnia a Közalapítvány Irodájához. A kérelmeket az összesített pályázatot benyújtó Vállalkozásfejlesztési Központoknál lehet benyújtani:

KMKSZ Vállalkozás- és Vidékfejlesztési Központ (Ungvár, Pravoszláv part 5.)

Kárpátaljai Vállalkozásfejlesztési Központ (Ungvár, Tolsztoj u. 5 A.)

Négyhatár Vállalkozók Szövetsége VFK (Beregszász, B. Hmelnickij u. 14.).

Forrás: www.ukka.hu