Meghalt Volodimir Szlivka

Öngyilkos lett az UNE rektora?

2004. május 28., 10:00 , 176. szám

Hétfőn elhunyt Volodimir Szlivka, az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) rektora.

Szlivka professzornál, a fizika-matematikai tudományok doktoránál a megyei kórház intenzív osztályán állt be a halál azt követően, hogy reggel otthonában mellében késsel és felvágott vénákkal találtak rá. A 61 éves rektor immár 16 éve vezette az egyetemet, és a megye egyik legbefolyásosabb, legtekintélyesebb személyiségének számított.

Sajtójelentések szerint az élete során számos tudományos elismerésben részesült Volodimir Szlivkát józan és kiegyensúlyozott emberként ismerték, ezért öngyilkossága – a történteket ugyanis előzetesen ekként minősítik a belügyi szervek – mindenkit megdöbbentett.

Bár a rendőrség nem hozta nyilvánosságra az ügy részleteit, a BBC ukrán nyelvű internetes honlapja azt közölte, hogy egyes nem hivatalos híresztelések szerint a professzort öngyilkosságba kergették. Némelyek összefüggésbe hozzák halálát az egyetemen napvilágra került korrupciós esetekről a helyi sajtóban megjelent publikációkkal. Mások szerint a korrupciós ügyek szellőztetésének célja az volt, hogy távozásra kényszerítsék hivatalából. A megfigyelők többsége szerint számosan pályáztak a rektori székre, köztük több befolyásos helyi személyiség is – jelentette a BBC.