A kárpátaljai szállodák úszómedencébe invesztálnak

Szállodaipar Kárpátalján

2004. május 7., 10:00 , 173. szám

Kárpátalján jelenleg 226 úgynevezett turisztikai-rekreációs egység működik, köztük 80 hotel. Van már nálunk két-, három-, sőt négycsillagos hotel is, melyek maximálisan igyekeznek megfelelni az igényes vendégek elvárásainak. Az alábbiakban a kárpátaljai szállodaipar érdekességei, sajátosságai kerülnek terítékre.

"A megyei turisztikai, üdültetési és rekreációs főosztály egy régi hiányosságot pótolt az elmúlt évben, amikor lajstromba szedte a térségben működő összes hivatalosan bejegyzett szállodát, motelt, szanatóriumot, üdülőközpontot. A maga 120 szállodai szobájával jelenleg a munkácsi négycsillagos Zirka a megye legnagyobb szállodája. Külön figyelmet érdemel a Karpatszkij Miszlivec (Munkácsi járás) üdülőközpont, ahol a lovaglás mellett akár egy igazi vaddisznóvadászatra is befizethet a vendég" – mondja Adriana Melnikova, a turisztikai főosztály menedzser- és marketingosztályának vezető specialistája.

A szakember további harminc jól működő, igényes szállodát ajánlott figyelmünkbe, ahová "nyugodt szívvel" irányítják a külföldi és a hazai szállóvendégeket. Ungváron és környékén kilenc hotel került szóba: Druzsba, Atlant, Duett, Uzshorod, Eduard, Izumrud – az utóbbi kettő négycsillagos –, valamint a Kamelot (Nevicke), a Kruiz (Kincseshomok), a Jantar (Őrdarma), míg Munkácson és térségében négy: Zirka, Delfin, Alfa és a Karpatszkij Miszlivec.

Az újonnan épült magánszállodák rendszerint kisméretűek: 8-10 szállodai szoba 20-30 férőhellyel. Ezek viszonylag kevesebb befektetést igényelnek, másrészt a vendégek is rendszerint előnyben részesítik az otthonos, családias szállodákat. Az új típusú szállodák többsége nem egyszerűen szállásadóhely, szolgáltatásaik között szinte kötelezően szerepel internethozzáférés, kisebb-nagyobb konferenciaterem, étterem, szauna, szolárium, masszázs, nyílt vagy fedett úszómedence, jakuzi, fitnesz- és edzőterem, őrzött autóparkoló stb. Van, ahol lehetőség nyílik lovaglásra, horgászatra/vadászatra, télen sízésre, szánkózásra.

Az idegenforgalmi mutatók az elmúlt években folyamatos vendégszám-, forgalom- és jövedelemnövekedést jeleznek. A külföldi vendégek zöme európai, ám újabban az olyan távoli, egzotikus országokból is szép számban érkeznek hozzánk turisták, mint pl. Kína, Japán, Malajzia, Indonézia, Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Fülöp-szigetek, Vietnam stb.

"A szállodák készek az igényes vendégközönség fogadására. A turizmus fejlődésének kerékkötője a megye közútjainak abszurd állapota, valamint hogy hiányoznak a tiszta, rendezett pihenőhelyek. Az utak mentén mindenütt szemétkupacok bűzlenek, ami elrettenti a busszal vagy saját gépkocsin utazó turistákat" – véli a szakember.

Az állami szabvány szerint az úszómedence vagy szauna csak a négycsillagos szállodáknál alapkövetelmény. Kárpátalján azonban az ennél alacsonyabb komfortszintű hotelek/motelek is egyre-másra igyekeznek nyitott vagy fedett, télen fűtött úszómedencét üzemeltetni. A szállodáknak ez nem kis anyagi terhet jelent, mégis vállalják a befektetést, mivel a vendégek (főként a külföldiek) elvárják, hogy a pénzükért ezt a szolgáltatást is megkapják. A szauna, medence, edzőterem hangsúlyosságát igazolja, hogy egyes szállodák internetes honlapjai már a nyitólapon jelzik azok meglétét.

Rendszerint a szobaárak is "európai szintűek": legkevesebb 200-250 hr, maximum 300-350 hr/éjszaka. További kiadásokat jelentenek általában az egyes szolgáltatások, az úszómedence, szauna, edzőterem igénybevétele, ugyanakkor ez utóbbiak esetenként ingyenesek a szállóvendégeknek. A vendégek napi szállás- és étkezésköltsége minimum 350-400 hr, de akár 5000 hrivnya is lehet (például, ha vadászik is a fizetővendég).

A turisztikai főosztály internetes honlapján hét kárpátaljai szálloda reklámanyaga olvasható, tájékoztatóval, fényképekkel, árajánlattal. A Duett hotel és étterem aktuális árai például a következők: egyszemélyes kétszobás apartman – 275 hr/éjszaka, kétszemélyes, kétszobás luxusapartman – 255 hr, két- vagy egyszemélyes, egyszobás "félluxus" – 190 hr. Az ár a reggelit is magában foglalja. Az Eduard szálloda kétszemélyes luxusszobáinak ára egy éjszakára 250, illetve 225 hr, az úgynevezett félluxoké 225. A pótágy ára 80 hr, reggeli 35 hr (ez utóbbit tartalmazza a szobaár). Forrás: www.transcarpathia.org.

-nagy-

A turisztikai főosztály felmérése szerint a turisták 39,5%-a pihenni, 46,0%-a síelni jön Kárpátaljára. A turisták 48,1%-a 1-4 éjszakát, 51,1%-a ennél többet tölt vidékünkön.

A turisták 66,8%-a egyedül szervezi utazását, egyharmaduk szinte mindig családjával, rokonaival érkezik, ismerőst 32,7% hoz magával, a házaspárok hányada 26,5%.

A napi költségek: 100 hr alatt – 39,8%, 100-150 hr között – 51,6%, 500-1000 hr között – 3,9%, ezer hr fölött – 4,7 %.

A turisták 60,6%-a elégedett pihenésével, a szállók egyéb szolgáltatásaival tízből nyolc, az étkeztetéssel tízből hét vendég elégedett. A turistautak jelöléseivel, állapotával viszont a megkérdezettek több mint fele nem volt megelégedve.

Forrás: www.transcarpathia.org