Beregszászban is nőnek a telekárak

Lassú a privatizáció

2004. április 23., 10:00 , 171. szám

Az ingatlanok, a nem mezőgazdasági hasznosítású telkek adásvételéről, egyéb aktuális kérdésekről tájékoztatták az újságírókat az illetékes járási hivatalok vezetői az április 14-én Beregszászban megtartott sajtótájékoztatón.

Gajdos Elza, az Ukrán Állami Vagyonalap beregszászi járási kirendeltsége vezetőjének tájékoztatása szerint 2003-ban három objektum kelt el, közöttük az Arany Páva étterem. Ez az 516 ezer hrivnyára értékelt objektum 81,5 ezer hrivnyáért kelt el, s több mint 400 ezer hrivnyát emésztett fel az új tulajdonos által vállalt felújítás.

Ombódi Alla, a Beregszászi Járási Telekkönyvi Hivatal vezetője közölte: a városban évente 400-500 ingatlan cserél gazdát, az árak egy év alatt 50%-kal növekedtek. Ombódi emlékeztetett, hogy míg jelenleg csupán az ingatlan értékének 1%-át kell állami illetékként kifizetni ajándékozás vagy hagyatéki eljárás esetében, jövőre 5%-ra nő az illeték mértéke.

Bohdan Hronyuk, a Beregszászi Járási Földhivatal helyettes vezetője megjegyezte, hogy elmaradt a várttól a háztájik magánosításának üteme, ezt ugyanis csupán a jogosultak 10%-a tette meg eddig, ami abból adódik, hogy egy átlagos, 25 áros háztáji privatizálásának folyamata megközelítőleg 400 hrivnyát emészt fel. Mint elhangzott, a nem mezőgazdasági hasznosítású földek átlagos négyzetméterenkénti ára a járásban 14-15 hrivnya, a városban viszont eléri a 40-45 hrivnyát.

Baráth József