Ki győzött Munkácson?

Botrányos polgármester-választás

2004. április 23., 10:00 , 171. szám

Ismét vereséget szenvedett a demokrácia Munkácson. Hiába érkezett a városba nagyszámú külföldi és több száz belföldi megfigyelő a hétvégi megismételt polgármester-választás felügyeletére, hiába vigyázott a választások tisztaságára több tucat parlamenti képviselő, s vontak össze pótlólagos rendőri erőket, a voksolás ismét botrányba fulladt, tovább rombolva abbéli hitünket, hogy Ukrajnában lehetséges demokratikus választásokat tartani.

A szocialista és a kommunista jelöltek visszalépését követően a polgármesteri székért folytatott küzdelem a korábban is legesélyesebbnek tartott két jelölt, az ellenzéki Mi Ukrajnánk tömörülés által támogatott Viktor Baloga és az SZDPU(o) által favorizált Nuszer Ernő között folyt.

A választások napján feszült hangulatban folyt a szavazás, de kezdetben "csak" a már-már hagyományosnak mondható szabálysértéseket dokumentálhatták a megfigyelők. A Mi Ukrajnánk sajtószolgálatának jelentése szerint a 18. számú szavazókörzetből például jelentették, hogy az írástudatlan romáknak "megmagyarázták", hogy Nuszer Ernőre kell szavazniuk.

Ugyanakkor már a kora délelőtti óráktól azzal vádolta egymást a két versengő fél, hogy a másik a választások eredményének semmissé tételére törekszik. A jelentések szerint bűnöző külsejű egyének csoportjai járták a szavazókörzeteket, ahol agreszszív fellépésükkel zavarták a választási bizottságok munkáját, igyekeztek megfélemlíteni a megfigyelőket és a szavazókat. A feszültség az esti órákban, a szavazóhelyiségek bezárását követően hágott a tetőfokára, amikor az említett csoportok több szavazókörzetbe is betörtek, ahol éppen akkor számolták a voksokat, s számos esetben tettlegességre is sor került. A Mi Ukrajnánk jelentése szerint hat, a választásokon megfigyelőként jelen lévő parlamenti képviselőt ért atrocitás, akik igyekeztek szembeszállni a rendbontókkal. Ellenzéki jelentések szerint a rendőrség nem akadályozta meg az incidenseket, míg rendőrségi források szerint ők mindent megtettek megfékezésük érdekében.

Az előzetesen az ellenzék által összesített választási eredmények szerint Baloga volt a választások győztese. A Mi Ukrajnánk sajtószolgálata által közzétett, egy kivételével valamennyi körzeti választási bizottság eredményét összesítő végeredmény szerint Balogára 19 385-en voksoltak, Nuszer Ernőre pedig 13 898-an.

Valamivel később azután napvilágot láttak a territoriális választási bizottság hivatalos adatai is. Ezek szerint Nuszer Ernőre 17 414-en, Viktor Balogára 12 282-en szavaztak.

A Mi Ukrajnánk képviselői azonnal jelezték, hogy érvénytelennek tekintik a territoriális választási bizottság által közzétett eredményt. Mint elmondták, rendelkeznek a körzeti választási bizottságok jegyzőkönyveivel, melyek számadatai szerint egyértelmű Baloga győzelme, s azt megerősíti az exit-pol felmérés is (1700 választót kérdeztek meg), mely szerint Balogára a választók 62,4 százaléka adta le voksát, Nuszerre pedig 29,99 százalékuk.

Az ellenzék tiltakozása ellenére még aznap, azaz hétfőn sor került a munkácsi városi tanács rendkívüli ülésére, melyen kihirdették a választások eredményét, majd maga Ivan Rizak, a megye ugyancsak szociáldemokrata kormányzója mutatta be Nuszer Ernőt, az új polgármestert, aki ezt követően letette a hivatali esküt.

A történtek után Viktor Juscsenko, a Mi Ukrajnánk ellenzéki tömörülés vezére Kijevben bejelentette, hogy szándékában áll a bírósághoz fordulni, amiért, mint mondta, meghamisították a polgármester-választás eredményét.

Ugyancsak az ellenzék kezdeményezésére hétfőn speciális parlamenti bizottság érkezett Munkácsra a történtek kivizsgálására Olekszandr Zincsenko házelnökhelyettes vezetésével. Ám mielőtt még a honatyák kedden találkozhattak volna Jurij Peresztával, a territoriális választási bizottság elnökével, ismeretlenek éjszaka betörtek a városháza épületébe, bántalmazták az éjszakai ügyeletest, végül a választási bizottság helyiségéből magukkal vitték az összegyűjtött szavazócédulákat.

A történtek miatt az ellenzéki képviselők kedden reggel a parlament munkáját akadályozva elérték, hogy a törvényhozás meghallgassa az ügyben a belügyminisztérium illetékesét, továbbá a szavazatok újraszámolását, s Viktor Medvedcsuknak, az elnöki adminisztráció szociáldemokrata elnökének és egy sor további hivatalnoknak azonnali menesztését követelték.

Szerhij Guszarov ügyvezető belügyminiszter a parlamentben elmondta, hogy három bűnügyi eljárást indítottak a belügyi szervek a munkácsi események kapcsán. Guszarov ugyanakkor nem tudott válaszolni arra a képviselői kérdésre, kinek a rendelkezésére vonták vissza a városháza épülete elől az őröket, minek következtében lehetővé vált a szavazócédulák elrablása. Hangsúlyozta azonban, hogy a belügyminisztérium mindent elkövet a bűntény felderítése érdekében.

Baráth József–ntk