A tripszek

2013. július 5., 02:00 , 651. szám

A tripszek az utóbbi időben a zöldséghajtatás talán legveszélyesebb kártevőivé váltak, egyrészt a táplálkozásukból eredő közvetlen kártételükkel, másrészt a vírusos betegségeket terjesztő szerepükből adódóan.

A tripszek apró nyúlánk testű rovarok, melyeket szabad szemmel főleg gyors mozgásukról lehet felismerni. A zöldségféléken károsító tripszfajok közül a nyugati virágtripsz és a dohánytripsz a legjelentősebb. A nyugati virágtripsz növényházakban paprikán, uborkán, disznövényeken, a dohánytripsz uborkán okoz károkat. A dohánytripsz jelenléte gyakoribb, de a kártétele nem éri el a nyugati virágtripsz által rendszeresen okozott kártétel mértékét. Veszélyessége nagyfokú növényvédőszer-rezisztenciájának tulajdonítható.

A tripszek soknemzedékű faj, gyorsan szaporodó rovarok. Tojásaikat a növény bőrszövete alá sülyesztik, a néhány nap múlva kikelő lárvák a kelést követően megkezdik a táplálkozást. Fokozatos átalakulással fejlődnek. Nyugvó stádiumban a talajba húzódnak és nem táplálkoznak, majd mintegy 10 nap múlva létrejön a kifejlett rovar és a növény felületén folytatja a táplálkozást.

A tripszek rejtőzködő életmódot folytatnak. A lárvák gyakran behúzódnak a bimbókba, virágokba, a paprikánál a termés és a csuma közé.

A hajtatott zöldségfélék közül a paprika és az uborka a legfontosabb tápnövényük, különösen a fehér husú paprikák károsodnak érzékenyen, kártételük értékesítésre alkalmatlanná teszi a termést. A kifejlett rovar és a lárvák károsítanak. A növény bőrszövetét felsebzik, majd a kiserkenő nedvet felszívják. A paprika levelein ennek következtében apró, fehér ezüstös szívásnyomok jelennek meg, legfőbb kártételük a bogyók kocsány körüli szegélyének barnulása, amelyet „kozmetikai kárnak” neveznek a kertészek. A kellemetlen parás barnulás abból adódik, hogy a kaliforniai virágtripsz a virágban tanyázik és már az apró bogyókezdeményt is támadja.

Uborkánál csak a leveleken jelentkező ezüstfehér foltok árulkodnak a jelenlétükről, de az asszimilációs felület csökkenése is számottevő lehet.

Az állatok rejtett életmódja miatt az ellenük való védekezés nagyon nehéz. Elég, ha arra gondolunk, hogy a tojás a levélszövetbe van rejtve, az egyik lárva állapotában pedig a talajba vonul. Nem könnyű a helyzet a mozgó alakokkal sem, melyek a virágokban és a kocsány védelmében élnek. Innen következik, hogy egyszeri kezelés a kártevőnépesség csekély hányadát képes elpusztítani.

Eredményre akkor számíthatunk, ha a védekezést a bogarak alacsony egyedszámánál elkezdjük és egy nemzedék kifejlődése alatt a növényvédőszerek hatástartalmától függően akár többször megismételjük.

A tripszek ellen felhasználható készítmények:

Készítmény Dózis

Bi 58 EC 0,1%

Danitol 10 EC 0,3-1,0 l/ha

Decis 2,5 EC 0,5 l/ha

Lamate 20 L 1,2-3,6 l/ha

Mospilan 20 SP 0,4 kg/ha

Sherpa 0,2 l/ha

Unifosz 50 EC 0,1 %

Vertimec 1,8 EC 0,05 %

Karate 5 EC 0,4-0,6 l/ha

Spintor 0,2 l/ha

Szabadföldön a termesztett zöldségnövények közül a vöröshagymát, a káposztát és az uborkát károsítja a dohánytripsz. Vöröshagymán a leveleken ezüstös elszíneződés alakul ki, míg a fejes káposztánál a fejet alkotó leveleken barna, parás szemölcsszerű kiemelkedések kísérik a kártételt.

Különösen a júliusban és augusztusban fejesedő káposzták szenvednek a dohánytripsz kártételétől.

Donyánytripsz elleni védekezés káposztaállományban kizárólag toleráns fajták termesztésével lehetséges.

Vöröshagymán a tripsz elleni kémiai védekezés a hagymalégy elleni kezeléssel összevonható. Mindkét kártevő ellen hatásos a Danatox 50EC nevű készítmény permetezéssel kijuttatva.

A védekezés hatékonyságát nagyban fokozza a rovarölő szerek nedvesítő szerrel történő kijuttatása.

Őr Hidi László nagydobronyi gazdálkodó,
a „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány szaktanácsadója