Ukrajna No.1. körözöttjét engedheti szabadon augusztusban Magyarország

2013. július 12., 02:00

Akár szabadlábra is kerülhet egy pénzügyi visszaéléssel és gyilkosságra felbujtással gyanúsított ukrán vállalkozó és politikus, ha Ukrajna nem terjeszti elő idejében a kiadatásához szükséges okmányokat.

Alekszandr Sepeljevet és egyik feltételezett bűntársát az Interpol körözése alapján július 4-én vették őrizetbe a magyar hatóságok. Mindkét körözött személyt előzetes letartóztatásba helyezték a kiadatási eljárás lezárulásáig. A gond az, hogy az ukrán bel- és külügy mindeddig egyetlen lépést sem tett a kiadatás kezdeményezése érdekében, holott annak határideje augusztus közepén lejár. Ezt követően a nemzetközi jog szerint Magyarország köteles szabadlábra helyezni a körözött személyt.

Sepeljev ellen Ukrajnában különösen nagy összegű sikkasztással, hivatali visszaéléssel, és emberölésre való felbujtással (bérgyilkossággal) gyanúsítják. A vállalkozó korábban az Timosenko nevével fémjelzett ellenzéki BJuT színeit képviselte az ukrán törvényhozásban, majd miután onnan kizárták, átült a kormánypárt frakciójának soraiba. Meggyanúsítását követően sikerült felszívódnia, ezért az ukrán nyomozó hatóságok nemzetközi elfogató parancsot adtak ki ellene – írja az Ukrinform.

Palkó István