Az aranyhörcsög emésztőrendszeri megbetegedései

2013. július 12., 21:51

Nemrég vásároltam egy fiatal aranyhörcsögöt, ám már néhány napja púposított háttal, erőlködve igyekszik székelni, és nem nagyon megy szegénynek. A hasa fel van fújódva, a végbele kitüremkedett. Gondolom, székrekedése van. Mit lehet tenni azért, hogy megszűnjön ez a kínzó betegsége, és milyen táplálékot adjak neki, hogy elkerülje mind a szorulást, mind a másik végletet, a hasmenést? S arra is kiváncsi lennék, milyen körülmények között tartsam, hogy jól érezze magát– érdeklődött telefonon szerkesztőségünknél egy ungvári olvasónk. Kérdéseit Legeza Attilához, a Munkácsi Agráripari College állatgyógyászati osztályának vezetőjéhez továbbítottuk.

– Az aranyhörcsögök barátságos, kíváncsi természetük és kis méretük miatt rendkívül népszerű háziállatok. Szívósságuk és könnyű tartásuk miatt a gyermekek gyakori kisállatai. Rendkívül kedvelik a gabonaféléket (a rozs kivételével) és reggelente a friss gyümölcsöt. A fogságban tartott szíriai aranyhörcsögök szeretik a nagy átmérőjű futókereket, és kedvelik az olyan alomanyagot, amely lehetővé teszi számukra a fészeképítést. Létterükhöz eléggé igényesek, ketrecük 50-70 cm-nél nagyobb kell, hogy legyen, változatos berendezéssel, sok mászókával, alagúttal, különféle szintekkel, egy-két házikóval. Csak tömör futófelületű forgókereket ajánlok, a rácsos megoldás végtagtörésekhez vezethet. Mivel eléggé sok vizet iszik, helyezzen el önitatót. A szárazeleség legyen minél változatosabb, öt-hatféle magból álljon, egészítsük ki gyümölcsökkel, zöldfélékkel, száraz macskaeledellel, szépen szórja el a terráriumban vagy a ketrecben, például egy-egy szénakupacban. Így a hörcsögnek keresgélnie kell a táplálékot, elfoglalja magát, éppen úgy, mint a természetben.

– Most pedig térjünk rá e kisállat emésztőrendszeri problémáira…

– A többi rágcsálóhoz hasonlóan a hörcsögöknek is érzékeny szerve az emésztőrendszer. Az emésztőrendszer zavart működésének leggyakoribb tünete a hasmenés. Az állatok ezzel reagálhatnak étrendbeli változásokra, a romlott takarmányra, és egyes fertőző betegségek velejárójaként is jelentkezhet. A hörcsögök által szívesen fogyasztott gyümölcs- és zöldségfélék a kívánatosnál nagyobb mennyiségben fogyasztva szintén okozhatnak hasmenést. Ha a kiváltó okok közül kizárjuk a takarmányozási hibákat, valószínűleg fertőzésről van szó.

A baktériumos fertőzések kezelése két fő részből áll: a beteg állatot antibiotikummal kell kezelni, és diétás táplálékot kell biztosítani számára. Kitűnően alkalmazható az alma, a keksz esetleg a keserű csokoládé. A zöldtakarmányokat, olajos magvakat hasmenés esetén mindig kerüljük. Mivel a megbetegedés jelentős vízvesztéssel jár, ami keringési zavarokat is okozhat, mindenképpen gondoskodnunk kell a folyadék pótlásáról. Egy hörcsögnek alkalmanként 30-40 csepp keserű tea adása javasolt, amit szemcseppentővel vagy tű nélküli fecskendővel juttathatunk a szervezetébe. Ha az állat már a kiszáradás jeleit mutatja, az állatorvos infúzió (fiziológiás sóoldat) segítségével mentheti meg az életét. A hörcsögöknél székrekedés is kialakulhat, amit leggyakrabban a nem megfelelő alom lenyelése okoz, elzáródást idézve elő a belekben. Ha az állat púposított háttal erőlködik, először mindig a székrekedésre kell gondolnunk. Ilyenkor a hasmenés kezelésével ellentétben sok friss zöldtakarmányt, esetleg két-három csepp olívaolajat is adhatunk a betegnek. A szorulás általában fiatal, elválasztás alatt lévő, száraz eledelt fogyasztó hörcsögöknél fordul elő. Ennek tünetei rendkívül szörnyű látványt nyújtanak: a has felpuffad, a végbél kidülled. A probléma megszüntetésére használjunk "Micralax" beöntést és adjunk tejbegrízt, zabkását, illetve zöldféléket nekik.

Legeza Attila,
a Munkácsi Agráripari College állatgyógyászati osztályának vezetője