A lábgomba

2013. július 19., 02:00 , 653. szám

Nyirkos és nagyon viszket a bőr a lábujjak közötti részeken, illetve a talpamon, emellett rossz szagú is lett a lábam. Mit tegyek, hogy megszabaduljak ezektől a kellemetlenségektől? – érdeklődött telefonon szerkesztőségünknél egy nagyszőlősi olvasónk. Kérdéseit dr. Pauk Vladimirhoz, a Beregszászi Járási Bőr- és Nemibeteg-gondozó főorvosához továbbítottuk.

– Lábgombával állunk szemben, amit leggyakrabban a Candida-, a Robrafiton- és a Dermatofiton-gomba idéz elő – fejti ki a szakorvos. – A betegség első tünetei közé soroljuk a talp és a lábujjak közötti területek nyirkossá válását, az ugyanitt fellépő erős viszketést, illetve a láb kellemetlen szagúvá válását. Ezt követően az említett helyeken hámlani kezd a bőr felső rétege, a viszketés gyengülni kezd, a lábujjak között pedig kifehéredik a bőr, majd a lábujjak közén berepedezik a bőr, ami a lábujjak közti candidosis (Candida-gombafertőzés) első jele. Ezután a bőr ismét enyhén piros lesz, s újból erős viszketés lép fel. Robrafiton-gombafertőzés esetén pedig a lábfejen enyhén lisztes bőrfoszlányok jelennek meg, mintha be lenne hintve liszttel a láb.

– Hogyan lehet kezelni a kórt, és miképp lehet megelőzni a lábgomba megjelenését?

– A betegség kezdeti stádiumában elegendő a külső kezelés, ha viszont már több mint egy hónap telt el a gombásodás kezdete óta, akkor a külső mellett szükségessé válik a belső kezelés is. A külsődleges terápia során naponta kétszer-háromszor alkoholos oldatokkal be kell dörzsölni a lábat, s mindegyik bedörzsölés után gombaölő kenőcsökkel kell bekenni a megtámadott bőrfelületeket. A külső kezelés minimum 2-4 hétig tart. A belső terápia során pedig gombaölő tablettákat kell szednie a páciensnek, minimum hét, maximum huszonnyolc napig. A kezelés időtartama a bőrt megtámadó gomba fajától, valamint a gombásodás mértékétől függ. A terápia mellett naponta egyszer gombaölő oldattal fertőtleníteni kell a lábbelit, míg csak teljesen el nem múlik a láb gombásodása. Okvetlenül mosni és vasalni kell a zoknit, s azért hangsúlyozom a vasalást, mert a mosás nem végez a gombákkal, s csak vasalással tudjuk elpusztítani a gombákat.

A kór kialakulását meg is lehet előzni. Ha közfürdőbe, szaunába megyünk, profilaktikai célból vigyük magunkkal a saját papucsunkat, ne használjuk mások lábbelijét, és fújjuk le gombaölő spray-jel a lábunkat. Gyakran mossunk lábat, a zoknit pedig ajánlatos naponta cserélni.

Lajos Mihály