,,Biztató” vereség Donyeckben

Labdarúgás

2013. július 19., 02:00 , 653. szám

A papírformának megfelelően, ugyan a nyitómérkőzésen vereséget szenvedett az Ungvári Hoverla a bajnok és kupagyőztes Sahtar Donyeck vendégeként a Premier Liga hétvégi nyitányán, mégsem lehet oka a szomorkodásra Vjacseszlav Groznij csapatának, hiszen a félelmetes Donbasz arénában egészen a találkozó végéig esélye volt a pontszerzésre.

A mérkőzést megelőzően a fogadóirodák nem sok esélyt adtak a vendégeknek, hiszen egy esetleges Hoverla-siker 46-szoros (!) pénzt ért volna a merész fogadónak, de még a döntetlennel is 12-szeres pénzt lehetett volna kaszálni.

A találkozót megelőzően két nappal 56. születésnapját ünneplő Groznij mester már a meccs elején váltani kényszerült, hiszen egy kifutásnál a veterán Babenko kapus oly módon megsérült, hogy le kellett cserélni. A helyét a néhány hete a másodosztályú Naftovik Ohtirkából érkezett Csurilov foglalta el. Rajta kívül még a román Dandea és a Dinamóból kölcsönben lévő Ljulka személyében avatott újoncot a vendégek edzője.

Az első játékrészben mezőnyfölényben játszottak ugyan a hazaiak, de igazán komoly gólhelyzetet nem sikerült kialakítani a fegyelmezett mezőnyjáték mellett Liszenko és Le Tallec révén többször is a Sahtar kapuját is veszélyeztető Hoverlával szemben.

Fordulás után góllal kezdtek a hazaiak. Egy rövid felszabadításra Grecsiskin érkezett jó ütemben és mintegy 20 méterről kilőtte Csurilov kapujának jobb alsó sarkát. Az ungváriak nem omlottak össze, sőt, időnként igen tetszetősen adogattak az ellenfél térfelén és több lövéssel is megkínálták a válogatott Pjatov kapust. A legnagyobb lehetőség néhány perccel a vége előtt Liszenko előtt adódott, aki Rnics beadásából hatalmas helyzetben az ötösről lőtt fölé. A három pont sorsa az utolsó előtti percben dőlt el véglegesen, amikor a mérkőzés legjobbjának választott Dario Srna jobb oldali beadására a brazil válogatott Louis Adriano érkezett menetrendszerűen és felhőfejessel vette be a vendégek kapuját.

Összességében az idény előtt mindössze két felkészülési mérkőzést játszott Ungvári Hoverlának nincs oka a szégyenkezésre, hiszen a bajnokság fő esélyesének számító BL-főtáblás Sahtar vendégeként derekasan helytállt, kis szerencsével akár meglepetést is okozhatott volna.

A hét végén Ungvárra érkező Dinamo Kijevnek sem sikerült az idénykezdet, hiszen hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott a soraiban több újonccal felálló Voliny Luck elllen. A tavasszal még Ungváron edzősködött Olekszandr Szevidov bizonyára nem ilyen szezonkezdetről álmodott új állomáshelyén, Lvivben, hiszen az általa vezetett Kárpáti sima vereséget szenvedett a Vorszklától. Az újonc FK Szevasztopol döntetlennel kezdte az élvonalbeli szereplését.

Az 1. forduló eredményei: Sahtar Donyeck–Ungvári Hoverla 2-0, Kárpáti Lviv–Vorszkla Poltava 0-2, Dinamo Kijev–Voliny Luck 1-1, Tavrija Szimferopol–Zorja Luhanszk 0-2, Metalurg Zaporizzsja–Illicsivec Mariupol 0-1, Dnyipro–Arszenal Kijev 3-0, FK Szevasztopol–Csornomorec Odessza 1-1, Metaliszt Harkiv–Metalurg Donyeck 1-0.

A hét végén sorra kerülő 2. fordulóban az Ungvári Hoverla a Dinamo Kijevet fogadja és hasonló hozzáállással van esélye a pontszerzésre.

(tamási)