Az új tanévet új épületben kezdenék

Készül a magyar iskola Rahón

2004. április 2., 02:00 , 168. szám

A rahói magyar iskola úttörőként jött létre a szórványvidéken, hogy lehetőséget biztosítson a magyar nyelven való tanulásra és elősegítse a helyi magyarság meg­­mara­dását, fejlődését. Az iskola a helyi katolikus egyházközség plébániáján talált otthonra, mára azonban kinőtte a befogadó épületet.

A Rahói 1. Sz. Középiskola magyar tannyelvű osztályaiként működő iskolában jelenleg hat évfolyamon közel kilencven gyermek tanul. Mivel a plébánián csak négy tanterem van, az oktatást két váltásban kénytelenek megoldani.

Egyházi támogatással néhány éve hozzáláttak egy félkész épület iskolává alakításához, ám anya­gi és egyéb okok miatt három éve húzódik az építkezés. Néhány hete azután ismét munkások dolgoznak a Verbnik utcai, egykor banknak, majd óvodának szánt épületen.

Mint azt Snep Román rahói plébánostól megtudtuk, az Illyés Közalapítványnál pályáztak támogatásért, amit tavaly év végén meg is kapott az iskola. Az említett alapítványon kívül más támogatói is vannak az építkezésnek.

„Folynak a belső munkálatok, a munkások ajtókat állítanak be, padlóznak, csempéznek. A kétszintes épületben már működik a fűtési rendszer, van vezetékes víz, munka azonban így is akad még bőven. Egyelőre nem tudni, mire lesz elég az elnyert pályázati pénz, de szeretnénk, ha a következő tanévet már az új épületben kezdené az iskola” – mondja Snep Román.

A tágas, világos iskolaépületben valóban sok még a tennivaló, de a munkások szerint egy nagyobb nekirugaszkodással néhány hét alatt el lehetne végezni a hátralévő tennivalókat. Az alsó szinten étkezde, mosdók, irodahelyiségek, az emeleten nyolc tanterem várná a beköltözőket. Az alagsorban helyezték el a kazánt, s ugyanitt tornatermet is kialakítanak majd.

P. Zs.