A reményt hozták Amerikából

Amerikai magyarok a két Szelmencen

2004. március 12., 01:00 , 165. szám
A Nagy Sándor (balról) és Illár József (jobbról) kibontják az amerikai lobogót a határon

Mint arról előző számunkban beszámoltunk, az Amerikai Magyarok Kongresszusi Kapcsolatainak Központja elnökének, A. Nagy Sándornak a kezdeményezésére az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának tagjai levelet intéznek Szlovákia miniszterelnökéhez és Ukrajna elnökéhez, melyben arra kérik a két ország vezetőjét, hogy engedélyezzék határátkelő megnyitását az ukrán–szlovák határ által mintegy hatvan éve kettészakított ungvidéki magyar ikertelepülésen, Nagy- és Kisszelmencen. Az ügyben az amerikai Képviselőház Emberjogi Frakciója 2004. április 21-én Washingtonban meghallgatást tart, amelyre Tom Lantos szenátor személyes levélben hívta meg Illár Józsefet, Kis­szel­menc és Tóth Lajost, Nagy­szelmenc polgármesterét, illetve szakértőként Zelei Miklós budapesti írót. Az elmúlt hétvégén A. Nagy Sándor a sajtó képviselőinek kíséretében felkereste a két határ menti települést, hogy a helyszínen tájékozódjék a kongresszusi meghallgatás előtt.

Az amerikai magyarok szívükön viselik a két falu lakóinak sorsát, hiszen az ő életükbe is hatalmas változást hozott a sztálini önkény, ők is elszakadtak szeretteiktől. A különbség az, hogy az a láthatatlan drótakadály, amely elválasztotta őket kedveseiktől, már nem létezik, s mindent megtesznek azért, hogy ez a régiónk­beli valóságos drótakadály se létezzék többé – hangzott el azon a találkozón, melyre a kisszelmenci római katolikus templomban került sor a vasárnapi mise után. Az Egyesült Államokban a magyar templomokban és közösségi házakban az amerikai magyarok gyűjtést folytatnak, hogy sikerüljön végre határátkelőt nyitni Kisszelmenc és Nagyszelmenc között, s mindent megtesznek azért, hogy az amerikai kongresszus segítsen a szelmenci magyaroknak.

A. Nagy Sándor magával hozta s ünnepélyesen átnyújtotta az Illár Józsefnek, Kisszelmenc polgármesterének szóló repülőjegyet is, melyet az amerikai magyarok adtak össze dolláronként, hogy a falu képviselőjének módjában álljon megjelenni a washingtoni testület előtt.

Kérdésünkre, hogy mit szeretne az amerikai törvényhozók elé tárni, Illár József kisszelmenci polgármester elmondta: „Elsősorban arról kell majd beszélnem, amivel a falu lakói megbíznak. Mindenekelőtt természetesen a határátkelő megnyitásáról szeretnék majd szólni, másodsorban pedig arról, hogy támogatást kaphassunk az infrastruktúra fejlesztéséhez, hogy méltóképpen fogadhassuk majd a másik oldalról érkező vendégeket.”

A továbbiakban a kis­szel­men­ci találkozó résztvevői a határhoz vonultak, ahol nagyszelmenci barátaik, rokonaik vártak rájuk. Itt A. Nagy Sándor ünnepélyesen átadta Kisszel­menc polgármesterének azt az amerikai lobogót, amely az adományozó levél szerint március 2-án a washingtoni Capitoliumon lobogott, s amelyet a reménység jelképeként küldött az amerikai törvényhozás a két Szelmenc polgármesterének.

Az Amerikai Magyarok Kong­­resszusi Kapcsolatainak Központja alig egy éve alakult azzal a céllal, hogy hangot adjon az amerikai magyarságnak az ország törvényhozásában, a kongresszusban. „Azért hoztuk létre ezt a szervezetet, mert úgy gondoljuk, hogy az amerikai magyarság érdekeinek védelmére és képviseletére szükség van. Esetünkben egyfajta lobbi-tevékenységről van szó, mivel pedig az amerikai magyarság szívén viseli a határon túli magyarság sorsát, fontos volt, hogy a kong­resszuson keresztül is megpróbáljunk segíteni” – nyilatkozta lapunknak A. Nagy Sándor.

Az akció jelentőségéről az elnök elmondta: „ A kongresszusi meghallgatás ténye már önmagában is hírértékű, fontos, hogy a képviselők találkozhatnak azokkal, akiknek már hatvan éve nem adatott meg, hogy legalább meghallgassák őket. Amennyiben mostani kezdeményezésünk önmagában nem lenne elegendő a probléma megoldására, tovább visszük az ügyet, határozatjavaslatot fogunk benyújtani a kongresszushoz a szelmenci határátkelő megnyitása érdekében.”

A mostani út célja elsősorban Kis- és Nagyszelmenc volt, ugyanakkor kitűnő lehetőség nyílt arra, hogy a kárpátaljai magyarság képviselőin keresztül megismerkedjen azokkal a problémákkal, amelyeket szükség szerint a kong­resszus figyelmébe kell ajánlaniuk, hangsúlyozta A. Nagy Sándor, aki Ungváron találkozott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetőivel.

A találkozón jelen lévő Bren­zovics László, a KMKSZ alelnöke elmondta: „Nagyon örülünk annak, hogy az amerikai magyarság ilyen formában is kifejezte szolidaritását a kárpátaljai magyarsággal, hiszen Kis- és Nagy­szelmenc esete szimbóluma annak a jelenségnek, amely a helyi magyarságot ma leginkább veszélyezteti, azaz, hogy újabb falak épülhetnek a régióban. Korábban a Szovjetunió választotta el nemzetrészünket a magyarság többi részétől, s a világtól, jelenleg pedig az a veszély fenyeget, hogy éppen a másik oldalról épül majd vasfüggöny. Ezt mindenképpen meg kell akadályozni, s ez az, amiben az amerikai magyarok segítségünkre lehetnek.”

A délutáni órákban A. Nagy Sándor Ungváron találkozott Kovács Miklóssal, a KMKSZ elnökével. A találkozón számos olyan probléma került szóba, amely­ben számíthatunk az amerikai magyarok támogatására.

ntk