Ismét veszélyben egy iskola?

A tanárok és a szülők is tiltakoznak

2004. február 20., 01:00 , 162. szám

Ungváron év elején terjedt el a hír, hogy a Petőfi téri Művészeti Iskolát elköltöztetik. A „jól tájékozottak” azt is tudni vélték, hogy a közel 700 gyermek művészeti nevelését végző tanintézmény a jövőben a városközponttól meglehetősen messze eső Padijunban működik majd.

Az iskola épülete szállodának épült 1832-ben. A Fekete Hattyú-ban – mely az akkori Piac tér első épülete volt – anno Petőfi Sándor is megszállt. Ennek okán ugyancsak ebben az épületben kapott helyet a 90-es években a Petőfi Sándor Emlékszoba, melynek az iskola kilakoltatásakor – vélhetően – szintén költöznie kellene.

A művészeti iskola tantestülete maga próbált utánajárni a híreszteléseknek, így néhány pedagógus január közepén felkereste Viktor Pogorelov polgármestert. A város első embere a találkozón cáfolta az iskolaépület funkcióváltására vonatkozó híreszteléseket, ám ez igazából nem nyugtatta meg a kedélyeket.

A tantestület ezt követően számos fórumon adott hangot tiltakozásának az iskola kilakoltatása miatt. A pedagógusok január végén levélben kérték a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget, hogy támogassa a művészeti iskola és a Petőfi-múzeum megőrzését a Petőfi Sándor tér 20. szám alatti történelmi épületben.

A folyamodvány nyomán Kovács Miklós, a kulturális szövetség elnöke levélben fordult a polgármesterhez és az ungvári városi tanács végrehajtó bizottságának elnökéhez, melyben a KMKSZ nevében kérte az iskola és a Petőfi-múzeum eredeti helyének megőrzését.

Volodimir Flinyko, az Ungvári Városi Tanács Művelődési Osztályának vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta: „A művészeti iskolát senki nem akarta és nem is akarja átköltöztetni. Az iskolában komoly felújítási munkák folynak, melyek nem kis pénzbe kerülnek. Emellett elnöki rendelet tiltja az oktatási-, művelődési-, sportintézmények felszámolását, átköltöztetését, profilváltását, tulajdonjogának eladását. Az adott esetben tehát törvényi akadálya is van a művészeti iskola kiköltöztetésének”.

A tanintézmény pedagógusai és a szülők február elején aláírás-gyűjtési akciót hirdettek az iskola megmentése érdekében. Eddig több ezren támogatták kezdeményezésüket. Információink szerint az aláírásokat a szervezők Ukrajna emberjogi biztosához kívánják eljuttatni.

- farkas -