Nem csak az utak javulnak

Tóth János protokoll-látogatása Kárpátalján

2004. január 30., 09:00 , 159. szám
Szűcs Nelli művésznő és Tóth János nagykövet

Az elmúlt héten háromnapos munkalátogatást tett Kárpátalján Tóth János, a Magyar Köztársaság kijevi nagykövete, akit a Hobo Blues Band és a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Vadászat c. közös produkciójának ungvári előadását követően invitáltunk rövid beszélgetésre a magyar kultúra napja alkalmából.

– Nagykövet úr, hogy tetszett Önnek az előadás?

– Megfogott a darab dinamizmusa, jó volt látni a beregszászi színészek szívből jövő játékát, és persze élvezetes volt a Hobo Blues Band kiváló zenéje is. Láthatóan a nagyközönség is értékelte a produkciót, végig együtt élt a darabbal.

– Ezúttal milyen céllal érkezett Kárpátaljára?

– Lassan fél éve vagyok Ukrajnában, s ez idő alatt két ízben is jártam már Kárpátalján, de igazából még nem volt alkalmam és lehetőségem a bemutatkozásra. Ennek megfelelően Molnár Jenő követtanácsossal és Táncos Miklós tanácsossal egyetemben protokoll-látogatást tettünk a megye kormányzójánál, illetve meglátogattuk az ungvári és beregszászi konzulátusi irodákat.

– Magyarország néhány hónapon belül csatlakozik az Európai Unióhoz. Megítélése szerint hogyan alakul Ukrajna és Magyarország viszonya ezt követően?

– Szomszédok voltunk, vagyunk és maradunk. Országaink együttműködése a kétoldalú államközi kapcsolatok szinte minden területére kiterjed, melyet a dinamizmus jellemez. Személy szerint azzal számolok, hogy a két ország kapcsolatai a jövőben csak gazdagabbakká válnak. Amikor annak idején Ausztria az EU tagjává vált, ez pozitívan hatott a magyar–osztrák kapcsolatokra; elsődlegesen persze a Dunántúl viszonylatában, de később a többi régióban is. Meggyőződésem, hogy minden feltétel adott ahhoz, hogy Magyarország európai integrációja pozitív módon hasson mind a szomszédos Ukrajnára, mind Kárpátaljára.

– Megnyilvánul-e ez a két ország magas rangú vezetőinek látogatásaiban is?

– Számos magas szintű kontaktus van előzetesen napirenden, folyamatban van a konkrét időpontok egyeztetése.

– Vissza-visszatérő kérdés az ukrán–magyar határátkelőhelyek, illetve az 5. számú közlekedési folyosó fejlesztése. Az ukrán fél ezzel kapcsolatban nemrég felvetette, hogy az Asztély–Beregsurány határátkelőt a jövőben meg kellene nyitni a teherforgalom előtt. Történt-e már valamilyen konkrét lépés ez ügyben?

– Ami az asztély–bereg­surányi határátkelőnek a teherforgalom előtti megnyitását illeti, erről egyelőre nem rendelkezem konkrét információkkal. Az azonban bizonyos, hogy egy korábbi egyeztetés alapján a Záhony–Csap határátkelőhelyen a nap 24 órájában fogadják a teherforgalmat, ahol emellett a növény- és állategészségügyi szolgálat is folyamatos. Ami az 5. számú közlekedési folyosó kiépítését illeti, a kérdés folyamatosan napirenden van. Magyarországon folyik az autópálya-építés az ukrán határ felé, s jóleső érzéssel konstatáltuk, hogy megindult a magyar–ukrán államhatártól Ukrajna központja felé vezető autóút felújítása is, mégpedig kifogástalan minőségben. Mostani látogatásunk alkalmával azt hallottuk Ivan Rizak kormányzótól, hogy ez év októberéig a szóban forgó útfelújítás eléri Sztrij városát. Ez mind az Ukrajnába irányuló, mind a tranzitforgalom szempontjából jelentős előrelépés.

Popovics Zsuzsanna