Helyt tudunk állni

KMKSZ-közgyűlés az Ungvidéken

2004. január 30., 09:00 , 159. szám

Az elmúlt hétvégén az Ungvidéken is elkezdődtek a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alapszervezeteinek közgyűlései. Vasárnap Gálocson tartottak beszámoló gyűlést, melyen részt vett dr. Soós Kálmán, a KMKSZ Ungvári Járási Középszintű Szervezetének elnöke.

Molnár László alapszervezeti elnök beszámolójában elmondta, a községben tavaly közel százan kérték felvételüket a kulturális szövetségbe, és eddig 270 személy fizette be az éves tagsági díjat.

Dr. Soós Kálmán beszédében rámutatott: a kárpátaljai magyarság jövőjét általában az ukrajnai és a magyarországi helyzet alakulása befolyásolja, de függ attól is, hogyan tudja megszervezni magát a helyi magyar közösség. „Az, hogy úgy néz ki, a Szövetséget megpróbálják kiszorítani a kárpátaljai magyarságot érintő ügyek intézéséből, világosan mutatja, milyen időket élünk. A jövő tekintetében így sok minden bizonytalan, de biztató, hogy ennek ellenére nő a tagság létszáma, s nyilván ezzel a szervezet súlya is” – fogalmazott az elnök. A közgyűlés végül határozott a szövetség jubileumi járási és megyei közgyűléseire delegált küldöttek személyéről.

Badó Zsolt