Megismételt választások Munkácson

Döntött a választási bizottság

2004. január 16., 09:00 , 157. szám

A munkácsi territoriális választási bizottság április 18-ra tűzte ki a megismételt polgármester-választás dátumát – jelentette az Ukrajinszki Novinira hivatkozva a Korresz­pon­dent.net internetes hírújság. Ugyanakkor a munkácsi városi tanácsban pénteken megalakult a hatalompárti többség.

A megismételt választások kiírásáról Vaszil Petyovka polgármester sajtószolgálata tájékoztatott múlt csütörtökön. A hír szerint a választási bizottság azok után hozta meg döntését, hogy megvizsgálta Leonyid Kucsma elnök rendeletét Miroszlav Opacs­kó­nak ügyvezető polgármesterré történő kinevezéséről és a megismételt választás megtartásáról.

Mint emlékezetes, december végén Leonyid Kucsma rendeletével Miroszlav Opacskót, a megyei állami közigazgatási hivatal helyettes vezetőjét, az SZDPU(o) tagját ügyvezető munkácsi polgármesterré nevezte ki. A tavaly júniusban polgármesterré választott Vaszil Petyovka, az ellenzéki Mi Ukrajnánk tömörülés jelöltje ugyanakkor kérte a bíróságot, mondja ki az elnöki rendelet törvénytelenségét. A Korresz­pon­dent.net információja szerint a Legfelsőbb Bíróságnak szándékában áll leváltani azt a bíróságot, amely így a munkácsi városi bíróság helyett Petyovka keresetét megvizsgálja majd.

Másnap, január 9-én ülésezett a városi tanács, amelyről a legellentmondásosabb információk érkeztek. A BBC ukrán nyelvű inter­netes hírszolgálata szerint pénteken reggel a rendőrség különleges egységei ellenőrzésük alá vonták a városi tanács épületének minden bejáratát. Ellenzéki források szerint a városi tanácsi képviselők egy jelentős részét s több parlamenti képviselőt nem engedtek be az épületbe, a rendőrség szóvivője szerint ugyanakkor csupán a közrendet biztosították. A BBC értesülése szerint a város új vezetése a meghirdetettnél egy órával korábban kezdte meg a tanács ülését, miáltal arra nem bocsátottak be 28, Vaszil Petyovkát támogató képviselőt.

Az erősen foghíjas képviselőtestület ezek után a Korresz­pon­dent.net internetes hírújság információja szerint megalakította a tanács 25 fős elnökpárti többségét, amire az utóbbi két és fél évben nem volt példa, a BBC értesülése szerint pedig úgy döntött továbbá, hogy feloszlatja a városi választási bizottságot.

A megyei állami közigazgatási hivatal sajtószolgálatának közleménye szerint a városi tanács ülésszakának eredményei arról tanúskodnak, hogy a Miroszlav Opa­cs­­kót ügyvezető polgármesterré kinevező elnöki rendelet „rendkívül szükséges és időszerű volt”.

A Mi Ukrajnánk ellenzéki tömörülés a történtek kapcsán úgy döntött, parlamenti meghallgatást kezdeményez az ügyben – jelentette be Viktor Baloga parlamenti képviselő. „Ma tanúi lehettünk annak, hogyan hagyják figyelmen kívül Ukrajna Alkotmányát, Ukrajna törvényét a helyi önrendelkezésről és a helyi önrendelkezésről szóló Európai Chartát. Ráadásul mindez az erőszakszervezetek közreműködésével történik” – idézi a képviselőt a Korreszpondent.net.

ntk