A vörösbor ünnepe Munkácson

Egyre kelendőbbek a kárpátaljai borok

2004. január 16., 09:00 , 157. szám

Az elmúlt hétvégén kilencedik alkalommal megrendezett munkácsi borfesztiválon a kedvező időjárásnak köszönhetően rekordok dőltek meg a kiállítók és a nézők számát, továbbá az értékesített bor mennyiségét tekintve.

Mint azt Vaszil Kovbaszko, a szervezőbizottság elnöke a Kárpátaljának elmondta, évről évre több termelő vesz részt a fesztiválon, számuk idén a százat is meghaladta. S míg korábban főleg a Munkács környéki gazdák hozták el boraikat, idén olyan nagytermelők is megjelentek a fesztiválon, mint például a szerednyei Leanka agrárcég, a boboviscsei borgazdaság és a beregszászi Cotnar vegyes vállalat. A szakember szerint ez főként azzal magyarázható, hogy egyre nagyobb a kereslet a minőségi borok iránt. A kárpátaljaiak mellett ma már a fővárosból, s az ország más régióiból is érkeznek felvásárlók.

Az utóbbi időben növekszik a kereslet a rizling, caber­net, irsai olivér, bakator, traminer, otelló, char­donnet, kagor szőlőfajtákból készülő borok iránt. Ami az árakat illeti, minőségtől függően a bort literenként 2 és 20 hrivnya közötti áron kínálták a termelők, azaz két-három éve gyakorlatilag változatlanok az árak. A legdrágábbak a Tra­miner és a Trojanda Zakarpattya márkájú borok voltak, melyeknek palackonkénti ára akár a 20 hrivnyát is meghaladta, mégis elég nagy volt irántuk a kereslet, főleg a felvásárlók részéről.

A Kárpátalja által megkérdezett borászok egyöntetű véleménye, hogy ha minimális mértékben is, de évről évre több bort értékesítenek, s a kárpátaljai borok iránt már külföldön is mutatkozik érdeklődés.

Baráth József