Lángokban állt a Tisza

Vonattűz személyi sérülés nélkül

2004. január 9., 09:00 , 156. szám

December 29-én az esti órákban tűz ütött ki a Királyháza és Bátyú között közlekedő, néhány éve teljesen felújított Tisza személyvonaton.

A vonat Csetfalvát elhagyva a benei vasútállomáshoz köze­le­dett, amikor kb. 20 óra 30 perckor tűz ütött ki a szerelvény 64 férőhelyes első kocsijában. Mire a tűzoltók megkezdhették az időközben a benei állomásra beérkezett szerelvény oltását, a lángok további két vasúti kocsit rongáltak meg.

Információink szerint a vonat mintegy másfélszáz utasa közül, akik a vasútállomáson elhagyhatták az égő vonatot, sze­ren­csé­re senki sem sérült meg.

A hely­szín­re nagy erőkkel vonultak ki a beregszászi, fan­csi­kai, nagy­sző­lősi és tiszaújlaki tűzoltóegységek, illetve egy spe­ci­á­lis tűzoltó szerelvény Királyházáról, me­lyek­nek mintegy háromórai küzdelem eredményeként sikerült együttes erővel megfékezniük a lángokat. A tűz nagyságát és erejét jelzi, hogy a vagon s az azzal egy­be­é­pített mozdonyrész teljesen kié­gett, a tűzfészek közelében pedig a magas hőmérséklettől meg­roggyant a felhevült kasztni. Hajnali öt órára a kiégett vagont a bor­zsovai vasútállomásra von­tatták, ezzel helyreállt a vasúti forgalom.

Az ügyészség, a rendőrség és a tűzoltóság szakértőinek bevonásával jelenleg is tart az ügyben indított vizsgálat. Az előzetes feltételezések szerint a tüzet rö­vid­zárlat okozta.

A rendkívüli helyzetek mi­nisz­tériuma megyei főosz­tá­lyá­nak közle­mé­nye emlékeztet, hogy Kárpátalján korábban is előfor­dultak már tűz­esetek vasúti szerelvényeken. Tavaly májusban Szoly­va köze­lé­ben gyulladt ki egy tehervonat vil­lany­mozdonya, mintegy másfél évvel ezelőtt, 2002 júniu­sában pe­dig a huszti járási Huszt­ba­ranya térségében ugyan­csak rövidzárlat következtében keletkezett tűz egy helyi érdekű személyvonaton.

B. J. – V. N.