Gyalogos zarándoklat Máriapócsra

2013. július 26., 02:00 , 654. szám

Július 19–21. között 14. alkalommal rendezte meg a Beregszászi Magyar Görögkatolikus Esperesi Kerület máriapócsi zarándoklatát. A közel 250 kárpátaljai zarándok július 19-én indult el gyalog a több mint 70 kilométer hosszú útra.

Ennek felét megtéve Pusztadobosra érkeztek, ahol a Karitásznak, a helyi iskola vezetőjének és a jólelkű pusztadobosiaknak köszönhetően 170 zarándok családoknál, a többiek pedig az iskola tornatermében pihenhették ki az út fáradalmait, amiért Demkó Ferenc, a kerület esperese és a zarándokok ezúton is köszönetüket fejezik ki.

A hívek másnap, július 20-án, Szent Illés próféta napján érkeztek meg Máriapócsra, ahol a zarándokházban töltött rövid pihenő után kezdetét vették az éjfélig tartó szertartások. A virrasztást, vecsernyét, lítiát, utrenyét Orosz Atanáz, a Miskolci Apostoli Exarchátus püspöke vezette.

A kárpátaljai zarándokok másnap csatlakoztak az Exarchátus búcsújához, amelyet utrenyével, szentliturgiával, körmenettel és paraklisszal ünnepeltek.

Máriapócs, a háromnapos zarándoklat, a szertartások és a testvérhívekkel való találkozás minden zarándok számára testi-lelki feltöltődést, maradandó élményt, hitben való megerősítést hozott.

Espán Rita