„A nemzet sorsa a tanítók kezében van…”

Folytatódik a Kölcsey Pedagógusakadémia

2013. július 26., 02:00 , 654. szám

Július 22-én kezdetét vette a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) által szervezett XII. Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia II. turnusa. A tanítók, óvoda-, dráma- és zenepedagógusok, iskolai könyvtárosok és informatikusok után július 22–27-e között az angol, biológia, magyar, matematika, történelem és ukrán szakos tanárok továbbképzésére került sor.

A pedagógusakadémia a szekciók közös megnyitójával vette kezdetét a továbbképzésnek otthont adó beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán (II. RF KMF), amelyen dr. Orosz Ildikó, a főiskola és a KMPSZ elnök asszonya köszöntötte a résztvevőket, a kárpátaljai és a külföldről érkezett előadókat és a szekciók vezetőit, Lizák Katalint (angol nyelv, II. RF KMF), Kohut Erzsébetet (biológia, II RF KMF), Hnatik-Riskó Mártát (magyar nyelv, Beregszászi Magyar Gimnázium (BMG)), Kulin Juditot (matematika, II RF KMF), Nedbál Klárát (történelem, BMG) és Cséke Ilonát (ukrán nyelv, Oroszi Általános Iskola).

A képzés ideje alatt a pedagógusok napi 6-8 előadáson vettek részt a szakirányukhoz legközelebb álló s legfontosabb, legidőszerűbb kérdések, témák kapcsán. Elsőként dr. Orosz Ildikó A kárpátaljai magyar nyelvű oktatás helyzete és lehetőségei az elfogadott ukrán nyelvtörvény tükrében című előadását hallgathatta meg a továbbképzésben részt vevő több mint 50 pedagógus. Az előadók többek között a II. RF KMF, a váci Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium, a Nyíregyházi Főiskola, a Péterfalvai Református Líceum pedagógusai voltak. A szaktantárgyi előadások mellett általános kérdésekről is szó volt. Így például minden szekcióban elhangzott Popovics Béla (Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola) és Popovicsné Palojtay Mária (Család és Élet Egyesület) Pedagógusok, szülők, magyarok: legnagyobb értékünk – a gyermek, Bocskor Andrea (II. RF KMF) Történetírás vagy történelemalkotás? A magyar sorsfordulók képe az ukrajnai tankönyvekben és honismereti irodalomban és Jendrék Vilmos (váci Boronkay-gimnázium) A Világegyetem titkai című előadása. Kulturális programként filmvetítésre és a főiskola három diákja, Sütő Réka, Bodor Viktória és Simon Dávid tolmácsolásában megzenésített versek előadására is sor került.

A képzés július 27-én ér véget. Mottójaként Benedek Marcell szavai szolgáltak: „A nemzet sorsa a tanítók kezében van, mert egyedül a tudás képesít igazságosságra és egyedül az igazság teszi méltóvá a nemzetet a fennmaradásra.”

Espán Margaréta