Azok jártak jól, akik ko­rán túladtak a káposztán

A termelők nyakán marad a termés?

2003. december 26., 01:00 , 154. szám

Az ungvári járási Nagy­dob­ronyban s a környező településeken hagyományosan sokan foglalkoznak káposztatermesztéssel. A korábbi években, ha kisebb-nagyobb nehézségekkel is, de általában értékesíteni tudták a termést. Idén viszont az elsősorban Galíciából beáramló olcsó káposzta annyira leverte az árakat, hogy elúszni látszik a termelők haszna. A vidéket járva számos helyen láttunk a mezőn hagyott káposztafejeket. Mint beszélik, az árak olyan alacsonyak, hogy betakarítani sem érdemes a termést. A káposztapiacon kialakult helyzetről Őr-Hidi László termelőt kérdeztük.

– Mennyi káposztát termesztettek idén Nagydob­rony­ban?

– A korábbi évekhez képest nem termesztettek sokat a gazdák, a szárazság eleve visszavetette a termelési kedvet. Akik mégis ültettek, minden bizonnyal meg­bánták, mert a nyáron nagyon nehezen lehetett megvédeni a káposztát a különféle kártevõktõl. Nyáron és kora õsszel viszont nagyon jó ára volt a káposztának, akkor 40 kopijka és 1 hrivnya közötti áron lehetett értékesíteni kilóját, akinek tehát megtermett, összességében mégis jól járt.

– Mi a helyzet most?

– Most, hogy véget ért a gyalult káposzta szezonja, nagyon leesett az ár. Annál is inkább, mivel elárasztották a kárpátaljai piacot a hágón túlról behozott káposztával. Ott idén csapadékosabb volt az idõ, emiatt nagyon sok káposztájuk termett. Kamionokkal hozzák be, és 25 kopijka/kilogrammos dömpingáron adják a munkácsi és ungvári nagybani piacokon. Az alacsony ár miatt Nagydobronyban sokan készletezték a termést, várják a jobb árat. Szerencsére mostanra már csak a téli fajták maradtak a termelõk nyakán, ezek pedig alkalmasak arra, hogy akár tavaszig tároljuk õket.

– Ön szerint fog emelkedni a káposzta ára?

– A termelõk mindenesetre erre várnak. Ha sok hó esik a télen, s legalább három hétre járhatatlanná válnak a hágók, akkor a helyi piac a most jelentkezõ felesleget elfogadható áron felszippantja. Ha viszont nem lesz nagy hó, akkor szerintem a hágón túlról bõséges lesz az utánpótlás egészen késõ tavaszig.

– Tehát mikor érdemes káposztát termeszteni, és milyen fajtákat?

– Káposztát úgy érdemes termeszteni, hogy vagy nagyon korán, vagy pedig csak június elején ültetik, mert a korai káposzta mellett augusztusban van egy olyan háromhetes–egy hónapos periódus, amikor rendszerint káposztahiány mutatkozik. Aki akkorra termel, nagyon jó áron tud értékesíteni. Ezeket a rövid tenyészidejû fajtákat viszont nem lehet tárolni. Ami a fajtaválasztást illeti, az attól függ, hogy ki mit céloz meg. Ha savanyításra alkalmas finomabb levelû káposztát akar valaki termeszteni, akkor a 3-5 kilós nagy fejek az ideálisak, ezek lapos, fehér húsú speciális fajták. De ez a káposztagyalulási szezon elõtt és után eladhatatlan. Tárolásra viszont a dán tartósnak különbözõ fajtáit szokták termeszteni. Ezek nagyon kemény, durva levelû fajták, ugyan­akkor márciusig, sõt még jóval tovább is biztosan elállnak megfelelõ tárolás esetén. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy megváltoztak a fogyasztási szokások. Egyre kevesebben vásárolnak egyszerre nagyobb mennyiségû káposztát tárolás céljára, hisz tudják, hogy egész éven át kapható elfogadható áron. Összegezve, a termelõknek az értékesítés egyre nagyobb fejtörést okoz, emiatt sokan csökkentették a termõterületüket Nagydob­ronyban is. Rég elmúlt már az az idõszak, amikor egy szezon bevételébõl kocsit lehetett venni.

Badó Zsolt