A baromfik D-vitamin-hiánya

2013. augusztus 16., 02:00 , 657. szám

A növendék csirkéim már egy hete gyengén táplálkoznak, újabban pedig nehezen is járnak, s ha megtapogatom a lábukat, puhának érzem a csontjaikat. Miben betegedhettek meg, és mit tehetek azért, hogy meggyógyuljanak? – írja levelében egy téglási olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre Varga Béla, a Jánosi Állatorvosi Rendelő állatorvosa válaszol.

– Az állatok D-vitamin-hiányban szenvednek – magyarázza a szakember. – Ezt a betegséget az váltja ki, hogy az aprójószágok nem kapnak minőséges takarmányt, az eleségük nem tartalmaz elegendő kalciumot, foszfort, jódot, melyek – akárcsak a napfény – nagy szerepet játszanak a D-vitamin-képződésben. A hiánybetegséggel küszködő baromfik előbb étvágytalanokká válnak, hasmenés alakul ki náluk, a növendék jószágok – a kór főleg őket érinti – visszamaradnak a fejlődésben. Később, úgy öt nap múlva nehezen kezdenek mozogni, eldeformálódnak és puhákká válnak a lábcsontjaik, miközben az ízületek megvastagodnak és fájnak. Mivel a járás fájdalmassá válik a számukra, nem mennek oda az etetőhöz enni, s folytatódik a lesoványodásuk. Végül pedig – ha nem kezeljük őket – le is bénulhatnak.

– Hogyan lehet meggyógyítani a beteg aprójószágokat?

– Ultraibolya sugarakat kibocsátó lámpákat kell felszerelni az ólban (ezeket nálunk is meg lehet vásárolni háztartási boltokban, gyógyszertárakban), melyek sugarai elősegítik a D-vitamin-képződést. Csontlisztet kell keverni a takarmányukba, illetve por formájában forgalmazott, kalciumot és foszfort tartalmazó gyógyszereket kell feloldani az ivóvizükben. Öt-hétnapos kúra után rövid szünetet kell tartani az orvosságok adagolásában, meg kell figyelni, milyen a csontok állapota, egyenesednek-e már kifelé a láb elgörbült csontjai, mozog-e a láb. Majd újabb 5-7 napos kúrára kell sort keríteni, s addig kell folytatni a kúrákat, míg meg nem gyógyul az állat. De általában két kúra elég az egészségük visszaszerzéséhez.

– Miként lehet megelőzni a kór kialakulását?

– Fontos, hogy a baromfik takarmánya tartalmazzon kalciumot és foszfort. Ne legyen egyoldalú a táplálkozásuk, ne csak zabot, kukoricát kapjanak, hanem az említett nyomelemeket tartalmazó tápot is.

LM