A vastagbél divertikulózisa

2013. augusztus 16., 02:00 , 657. szám

Az utóbbi időben, többnyire evés után gyakran belefájdul a hasamba, a bal oldali részen, sokszor szorulásom van, és tele van gázzal a hasam. Milyen betegségem lehet, és miként lehet kikezelni belőle? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy beregrákosi olvasónk. Kérdéseivel dr. Sari Istvánhoz, a Sajáni Szanatórium gasztroenterológusához fordultunk.

– Könnyen elképzelhető, hogy a vastagbél divertikulózisával állunk szemben, ami nem más, mint a vastagbél nyálkahártyájának és a nyálkahártya alatti részeknek a kiöblösödése az izomrostok közt, a vastagbél leggyengébb helyén, általában az ellátó erek belépési pontjainál – indítja beszélgetésünket a szakorvos. – Az esetek kilencvenöt százalékában a vastagbél S-alakú részletén jelennek meg a béldivertikulumok, számuk néhánytól több százig is terjedhet, méretük pedig változatos, általában 5-10 mm nagyságúak, de több centiméteresek is lehetnek. A betegség a fejlett országokban gyakoribb, mint a fejlődőkben, s az életkor előrehaladásával egyenes arányban növekszik a valószínűsége. Negyven éves életkor alatt a lakosság öt százalékánál, nyolcvan éves életkor fölött azonban a népesség 50-60 százalékánál kialakulhat. Általában nem okoz panaszokat, de az esetek egy részében különböző tünetek jelentkeznek.

– Mi váltja ki a kórt?

– A betegség kialakulásának több oka is lehet, így a genetikai hajlam, a környezeti tényezők, a bélfal szerkezeti eltérései, a bélmozgás megváltozása, a beleken belüli nyomásnövekedés. A gyulladás kialakulásában nem elhanyagolható szerepet játszik a motorikus működési zavar, illetve a vastagbél mikroflórájának a megváltozása, a rostszegény étrend, a vörös húsok fogyasztása, s a székletmennyiség csökkenése is kiváltó ok lehet. Vérzést idéz elő az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, a metabolitikus szindróma, a nem szteroid gyulladásgátlók szedése, illetve a szteroid kezelés.

– Milyen szimptómák jelezhetik a vastagbél divertikulózisának a kialakulását?

– Jellegzetes tünet a visszatérő, bal oldali hasi fájdalom, melyet gyakran étkezés vált ki. Gyakori a székrekedés, valamint a haspuffadás. Az esetek 1-2 százalékában komoly szövődmények alakulnak ki: bélszűkület, vérzés, a kiöblösödési hely gyulladása (bal oldali appendicitis) és a bélfal átfúródása. A divertikulózis kiderítéséhez szükség van a vastagbél tükrözésére, de heveny gyulladás esetén – az átfúródás veszélye miatt – hat-nyolc hétig el kell halasztani a vizsgálatot. A hasi ultrahang vizsgálattal is kimutatjuk a divertikulumokat, a bélfal gyulladásos megvastagodását és a bél körüli zsírszövet feszült voltát. A rendszeres testmozgás – a vastagbél motorikus aktivitásának a befolyásolásával – csökkenti a kiöblösödés, a gyulladás és a vérzés veszélyét, az elhízás pedig növeli a divertikulitisz és a vérzés relatív kockázatát.

– Miként lehet meggyógyítani a beteget?

– A tünetekkel járó, de szövődmény nélküli esetekben ajánljuk az oldhatatlan rostok bevitelét, valamint a fokozott folyadékbevitelt. Javasolt a görcsoldók, fájdalomcsillapítók, valamint a bélbevonó szerek szedése. A terápia során nem elhanyagolható a probiotikumok (élőflóra) szerepe, mert javuló bélmozgást eredményeznek.

Lajos Mihály