A májcirózis (májzsugor)

2013. augusztus 23., 02:00 , 658. szám

Az utóbbi időben fáj a hasam jobb oldali része, a bordák alatt, vért hányok, soványodnak a karjaim, és dagad kifelé a hasam. Milyen betegségbe estem, és hogy gyógyulhatok meg? – kérdi levelében egy kisdobronyi olvasónk. A válasz ügyében megkerestük dr. Vackó László belgyógyászt, a Munkácsi Keresztyén Egészségügyi Központ főorvosát.

– Nem akarom megijeszteni a beteget, de fennáll a májcirózis (a köznyelvben: májzsugor) veszélye, ezért mindenképpen kivizsgálásra kell jelentkeznie – indítja beszélgetésünket a szakorvos. – Ez a kór egész Európában, s nálunk, Kárpátalján is eléggé elterjedt betegség, mely sok esetben halálhoz vezet. A férfiak gyakrabban kapják el, mint a nők, a férfi és a női betegek aránya 3:1, amiben az is nagy szerepet játszik, hogy a férfiak gyakrabban alkoholizálnak, mint a nők. A májcirózis okai sorában első helyen áll a krónikus alkoholfogyasztás, a második helyen a Hepatitis B, illetve a Hepatitis C vírus által előidézett májfertőzés, s kisebb gyakorisággal, de a hosszan tartó gyógykezelés, illetve a nem jól megválasztott orvosságok szedése is kiválthatja a megbetegedést. S a krónikus szívelégtelenség, valamint a hemokromatózis nevű veleszületett állapot is májzsugorhoz vezethet. Az esetek 30 százalékában azonban nem tudjuk megállapítani a kór okát.

A májcirózis azt jelenti, hogy a májsejtek elhalnak, és helyettük kötőszövet képződik. A kötőszövet túlzott megnövekedése viszont megzavarja a máj struktúráját. A májsejtek ugyanis struktúrákba rendeződnek, kis csövecskék sorakoznak a májban, melyeknek az a feladatuk, hogy filtrálják, vagyis tisztítsák meg a vért. Ám az elburjánzott kötőszövetek megbontják a csövecskék rendszerét. S minél több a kötőszövet, annál nagyobb zavart idéz elő a májban. A beömlő vér pedig nem folyik át jól a nevezett szerven, hanem nagyrészt benne marad, s csak kis része tud átfolyni a májon. Az erekből kicsapódó folyadék pedig összegyűl a hasüregben.

– Melyek a betegség tünetei?

– A kór nagyon hosszú ideig tünetmentes, semmi sem jelzi, hogy roncsolódik a máj, a roncsoló tényezők lassan ölik a májsejteket. A nevezett szervnek óriási tartalékai vannak, a máj csak 10-15 százalékosan használja ki a kapacitását. Több évtized telik el, mire jelentkezni kezdenek a tünetek. Milyen szimptómákról lehet szó? Az izomzat kezd elsorvadni, vékonyodnak a lábak és a karok, miközben a has megnagyobbodik, kidudorodik. Az ember – sovány végtagokkal és kitáguló hassal – egy pókra kezd hasonlítani. A beteg gyengül, vért hány, és – ritkán – tompa fájdalmat érez a jobboldali bordaív alatt. A betegség végső stádiumában már csak nagyon nehezen lehet segíteni a páciensen.

Az első tünetek jelentkezésekor nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, de mindenképpen orvoshoz kell fordulni, aki különböző vizsgálatokat végez el. A diagnózis felállításához májpróbát végzünk, sort kerítünk a máj ultrahangvizsgálatára, máj-CT-t készítünk, a sivroscan nevű eszközzel pedig megállapítjuk, milyen a májban a kötőszövetek és a májsejtek aránya. A diagnosztizálás során a biopszia „mondja meg” a végső szót: speciális tűvel májmintát veszünk, melyet mikroszkóp alatt megvizsgálunk.

– Miként kezelik a májcirózisos pácienseket, s hogyan lehet megelőzni a kór kialakulását?

– Előbb az okokat kell megállapítanunk, azután következhet a terápia. Radikálisan meg kell szüntetni az alkoholfogyasztást. Ha vírus idézi elő a betegséget, meg kell próbálkozni a vírusok elpusztításával. De bizonyos szint elérése után visszafordíthatatlanná válik a máj roncsolódásának a folyamata. A gyógyítás utolsó lehetőségeként pedig májátültetésre kerül sor. A kezelés során meg kell akadályozni a szövődmények – gyomorbevérzés, encephalopatia – kialakulását.

A májzsugor megelőzése végett propagáljuk az alkoholizálással való szakítást. Javasoljuk, hogy mindenki évente egyszer jelentkezzen a területileg illetékes klinikán, ahol sort kerítenek a máj vizsgálatára. Minél hamarabb fedezzük fel az esetleges májzsugort, annál több esély van a beteg meggyógyítására.

Lajos Mihály