A papagájok tollszindrómája

2013. augusztus 29., 02:45 , 659. szám

A papagájom az utóbbi időben rágcsálja, tépdesi a tollait, és félek, hogy tönkremegy a szép tollazata. Mi lehet a tolltépés oka, és mit lehet tenni azért, hogy felhagyjon vele? – érdeklődik levelében egy técsői olvasónk. Kérdéseit Legeza Attilához, a Munkácsi Agráripari College álllatgyógyászati osztályának vezetőjéhez továbbítottuk.

– A tollak jellemző szaruképződmények, a madarak számára nélkülözhetetlenek, hiszen egyrészt tárolja a hőt, nem engedi, hogy a madár kihűljön, másrészt viszont a repülésben nélkülözhetetlenek – fejti ki a szakember. – A fedőtollak és a pehelytollak az állandó testhőmérsékletet biztosítják! A papagájok napi több órát töltenek tollászkodással, tollaik rendezésével, tisztításával. A tisztálkodáshoz tartozik a fürdés is! Egyes papagájfajok időszakosan vedlenek, egyesek egész évben folyamatosan. Sajnos a tollal együtt jár az úgynevezett tollpor, mely akár allergiás reakciót is okozhat.

A tollak épségének és szépségének megőrzése érdekében a madarak kapjanak változatos és vitaminokban gazdag eleséget, sok zöldséget, és gyümölcsöt, adjunk a madaraknak sok fürdési lehetőséget, sose vágjuk a tollakat. A tollak épségének megőrzése érdekében ajánlott a madarakat megfelelően nagy helyre rakni. Kicsi helyen a madarak tollazata csapzottá válik!

A toll milyensége és mennyisége nagyon sok mindent árul el a madár pszichikai és fizikai állapotáról! A csapzott tollazat gyakran utalhat betegségre, rossz tartási körülményre, valamint atkákra, tetvekre. A papagájokra sajnos egyre jellemzőbb a tolltépés, ami komoly problémákat okoz, hiszen a madár kihűl, a máj túlműködik, károsodik, nem tud repülni, fartőmirigygyulladás alakul ki.

– Mi a tolltépés oka?

– A papagájoknál elég gyakori jelenség és probléma a tolltépés. Sajnos, még nem derítették ki, hogy kedvenceinknél valamilyen, máig sem bizonyított ok vagy okok miatt kialakuló rossz szokásról van-e szó, vagy genetikai probléma áll a háttérben. Ha egy papagáj tépi a tollát, alapvetően azért alakulhat ki mert magányos, egyedül van, a gazdája keveset foglalkozik vele. Az utódnemzés hiánya miatt is kialakulhat ez a probléma, hisz sok esetben az ivarérett kor elérése után kezdődnek a problémák.

A papagáj alapvetően társas lény, egyes vélemények szerint a betegség egyik oka pszichikai eredetű, amelyet az unalom és az egyedüllét idéz elő.

A fő kiváltó ok a magány, a gazda távolléte, mivel sok madár az embert tekinti párjának. Ha nem tudunk elegendő időt tölteni kis kedvencünkkel, adjunk párt mellé, hogy elkerüljük a tolltépést. Ezenkívül helytelen táplálkozás, helytelen szárnyápolás, élelmiszerre, főzés közben felszabaduló füstre, dohányfüstre való allergia, csökkent pajzsmirigyhormonszint, a kopaszságért felelős tesztoszteron szintjének csökkenése, genetikailag öröklött kopaszság, alacsony páratartalom, a természetes napfény hiánya, kicsi kalitka, túlzsúfoltság, erőfölény, változás, mosakodáshiány, unalom, feszültség, párzás, stressz, figyelemkeltés, szorongás, alváshiány, paraziták is a lehetséges okok között szerepelnek.

A madár eleinte a fedőtollait rágcsálja. Ezután a pehelytollak következnek, majd idővel az egész pehelytollazat is eltűnhet. Az újonnan növő tollak általában már sérülten nőnek ki, így egy éven belül akár többször is lecsupaszíthatja magát a madár és egy idő után már csak a fején nőnek ki normális tollak.

Egyes papagájok a párzási idő elmúltával ezt a rossz szokást abbahagyják, de a következő párzási időben újra kezdhetik. A tolltépés általában tojó papagájoknál fordul elő.

– Hogyan lehet kezelni a tolltépést?

– Minden lehetséges alapul szolgáló betegséget, mint például a máj- vagy a veserendellenességeket, az élősködőket, valamint a fertőzéseket kezelni kell. Az étrendet meg kell változtatni a magvak mennyiségének csökkentésével, valamint a változatos élelmiszerek és zöldségek mennyiségének növelésével. Adjunk a madárnak egy teljes sárgarépát a kisebb szeletek helyett, növeljük a páratartalmat, adjunk hozzá egy kevéske természetes napfényt, növeljük a kalitka méretét. Ne dohányozzunk a lakásban, és a dohányosok mossanak kezet, mielőtt a madárhoz nyúlnak, ezzel megakadályozva, hogy a nikotin átkerüljön a madárra. Hagyjuk, hogy a rádió halkan szóljon. Legyünk óvatosak a televízióban bemutatott természetfilmekkel, nehogy azok ragadozó, agresszív cselekvéseket tartalmazzanak, hiszen ezek növelhetik a ketrecbe zárt madár szorongását. Biztosítsunk számára sötét és csendes környezetben 12 órás alvást. Lehet, hogy el kell költöztetnünk a madarat egy másik szobában lévő kisebb „alvóketrecbe”.

A madár mozgási lehetőségeinek növelése meggátolja a napközbeni unatkozást. Növeljük a kalitkán kívül töltött időt, rejtsünk élelmet a kalitkába és a játékokba.

Mielőtt elkezdjük állataink kezelését, feltétlenül kérjük ki az állatorvos tanácsát a megfelelő gyógymód megválasztásához.

Legeza Attila, a Munkácsi Agráripari College
állatgyógyászati osztályának vezetője