Szürtében már van gáz

Hamarosan minden házban gázzal fűthetnek

2003. december 19., 01:00 , 153. szám

November 26-án került sor a földgázvezeték átadására az ungvári járási Szürtében. A 2100 lakosú községben végrehajtott beruházásról Puskár Árpád polgármestert kérdeztük.

– Mikor kezdtek a gázvezeték kiépítéséhez?

– Június 10-én kezdődtek a munkálatok, ekkorra készült el a szükséges tervdokumentáció, illetve ekkorra állt rendelkezésünkre a gázcsövek megvásárlásához szükséges pénz. Itt kell megjegyeznem, hogy a munkálatokat a község maga finanszírozta, senkitől nem kapott ehhez támogatást. A munkálatokat a „Kárpáti–Szignál” magyar–ukrán közös vállalat végezte. Öt hónapon keresztül dolgoztunk azon, hogy községünk tizenegy utcájában megépüljön a gázvezeték.

– Jelenleg hány lakásban fűtenek már földgázzal?

– Mára elértük, hogy a falu területén 80%-ban le van fektetve a gázvezeték. Összesen 250 lakóházban igényelték a gázvezetékhez való csatlakozást, ezen belül 70 házban már földgázzal fűtenek. Ahhoz, hogy a lakosok csatlakozzanak a gázvezetékhez, csupán 300 hriv­nyá­val kellett hozzájárulniuk ehhez, valamint el kellett végezniük a szükséges földmunkát. Az előttünk álló 2004-es évben szeretnénk befejezni ezt a munkát az egész faluban, amihez immáron minden feltétel adott.

– A közintézmények fűtési rendszerét is sikerült csatlakoztatni a földgázvezetékhez?

– Az óvodát már 1997-től földgázzal fűtik, az iskolához pedig az idén ért el a gázvezeték. Szeretnék köszönetet mondani a gázvezeték lefektetésében közreműködő vállalat vezetőinek és munkatársainak, továbbá községünk minden lakosának, amiért aktívan részt vettek a munkában és támogatták a községi tanácsot, hiszen csak közösen tudtunk megbirkózni ezzel a falunk javát szolgáló feladattal.

V. N.