Egyelőre nem kell árvíztől tartani

Apadtak folyóink

2003. december 5., 01:00 , 151. szám

Az utóbbi időben számos országos és megyei sajtókiadványban jelentek meg árvízveszélyről szóló hírek. A helyi illetékesek szerint ugyanakkor a közeljövőben nem kell jelentősebb csapadékmennyiségtől, s így árvíztől sem tartanunk.

A Korreszpondent.net inter­netes hírújság információi szerint idén eddig a korábbi évek átlagához képest 30-40 százalékkal kevesebb csapadék hullott, ezért a meteorológusok figyelmeztették a hatóságokat, hogy készüljenek fel a lehetséges árvizekre. Megnevezték azt a 39 objektumot is, ahol nem végeztek még az árvízvédelmi munkálatokkal, s amelyek ezért veszélyeztetettek lehetnek egy nagyobb árhullám esetén. A hírportál adatai szerint Kárpátalján 1945-től napjainkig 12 nagy árhullám vonult le decemberben.

Ugyanakkor, mint Vaszilina Bloh, a megyei meteorológiai központ helyettes vezetője a Kárpátaljának elmondta, előrejelzéseik szerint a ködös és páradús levegő ellenére Kárpátalján december 10-ig nem kell tartani jelentős csapadékmennyiségtől. Nappal 7–12, éjszaka 0–5 fokos hőmérséklet várható, a hegyvidéki járásokban helyenként fagypont alatti hőmérséklet is előfordulhat. Ebből kifolyólag a meteorológusok sem az alföldi, sem a hegyvidéki régiókban nem tartanak oly mértékű csapadéktól, mely akárcsak lokális árhullámok kialakulásához is vezethetne.

Szerhij Karpacsenko, a katasztrófaelhárítási minisztérium megyei főosztályának helyettes vezetője szerint sem fenyegeti jelenleg Kárpátalját árvízveszély. Az elmúlt hetekben lehullott csapadék következtében ugyan növekedett valamelyest a folyók vízszintje, jelenleg azonban ismét a vízszint csökkenése tapasztalható. A ka­taszt­rófa­elhárítási erők ennek ellenére folyamatosan figyelik a vízállás alakulását. Mint a szakember elmondta, szükség esetére kellő mennyiségű zsák és homok áll rendelkezésükre.

Jelenleg is folynak a parterősítési és töltésemelési munkálatok a folyók mentén. Mint Olekszandr Kapeljusok, a megyei vízügyi főosztály parterősítési és töltésemelési munkálatokért felelős osztályvezetője a Kárpátaljának elmondta, a Tiszán Huszt, Tiszaújlak, Csetfalva, Mezővári és Csap környékén folynak munkálatok. Dolgoznak a Latorca, a Rika mentén is. Az Ungon Ungvárnál 1,6 kilométeres szakaszon folyik a meder mélyítése, s 610 méteres szakaszon emelik a töltést.

Baráth József