Mentsük meg értékeinket!

Jótékonysági koncert Salánkon

2003. november 21., 01:00 , 149. szám

A Salánki Középiskolában létrehozandó községi néprajzi múzeum javára tartottak jótékonysági koncertet a salánki iskolások november 16-án. Az eseménynek a helyi Galaxi-disco fűtött terme adott otthont, ahol közel kétszáz gyermek, szülő-nagyszülő tapsolta végig az előadást, és járult hozzá a gyűjtéshez.

Az iskolások adta koncertet stílszerűen hagyományőrző műsorszámokból állították össze. A 9. és a 11. osztályosok magyar népdalcsokrot adtak elő, a negyedikes tanulók a salánki kukoricahántó szokásokat elevenítették fel, a 6. osztályosok a szőlőszürethez fűződő helyi szokásokat vitték színre. A 8. osztály tanulói népda­lokkal, az iskolai tánckör tagjai leánytánccal léptek színpadra. A negyedikes Barta Julianna egy nagymamájától tanult magyar balladát adott elő a közönségnek. A produkciókat Dov­zsányin Tibor, a Verbőci Művészeti Iskola tanára kísérte harmonikán.

A szervezők nevében Ádám Ida igazgatóhelyettes és Kész Rita pedagógus kérdésünkre elmondta, a koncert bevételét (közel 500 hr) a községben még fellelhető régi tárgyak, bútorok, munkaeszközök felvásárlására, begyűjtésére fordítják. A település régi tárgyi értékei így továbbra is a faluközösség tulajdonában maradhatnak, és a kezdeményezők tervei szerint a jövőben egy falumúzeum hiteles berendezését alkotják.

F. K.