Kápolna a sztálini terror áldozatainak emlékére

Kápolna épül Aknaszlatinán

2003. október 24., 02:00 , 145. szám

Novem­ber 17-re tervezik annak a kápolnának a felszentelését, amelyet két évvel ezelőtt kezdett építeni az akna­szla­tinai Horváth Gábor nyugdíjas.

– A családból és a rokonságból többen megjárták a lágert, és olyanok is voltak, akik soha nem tértek vissza – vall indíttatásáról Gábor bácsi. – Elhatároztam, hogy a háromnapos munka áldozatainak emlékére építek egy kápolnát. Mivel abban az időben válogatás nélkül mindenkit elhurcoltak, így ez egy ökumenikus kápolna lesz, amely felekezettől, nemzetiségtől függetlenül mindenkié.

– Megfogadtam, hogy csak a saját kétkezi munkámmal építem fel. Az alapanyagokat is magam gyűjtöttem, mindenekelőtt az omladozó épületek bontásánál feleslegessé vált építőanyagokból. Az alapokhoz a követ a Tisza-parton szedtem. Mára már nem sok maradt hátra: a kápolna készen van, csak apróbb simításokat kell elvégeznem. Jelenleg a szentélyt körülvevő kerítésen dolgozom. Ha Isten is úgy akarja és sikerül mindent befejeznem, akkor november 17-én, amikor a lágerbe hurcoltakra emlékezünk, sor kerülhet a szentelésre.

-lia-