Jöhet a vízum!

Aláírták az ukrán–magyar vízummegállapodást

2003. október 17., 02:00 , 144. szám

Ukrajna és Magyarország vízummegállapodást írt alá múlt csütörtökön Kijevben, amelynek értelmében novembertől az ukrán állampolgárok ingyenes, hosszú lejáratú vízummal utazhatnak Magyarországra, míg a magyar állampolgárok továbbra is vízummentesen léphetnek be Ukrajnába.

A vízumegyezményt ukrán részről Olekszandr Mocik külügyminiszter-helyettes, magyar részről pedig Simonné Berta Krisztina, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára látta el kéz­jegyével.

„A megállapodás rendelkezései rögzítik a mi fő szempontunkat, vagyis az ukrán állampolgá­roknak biztosított ingyenes vízumot, cserében a magyar állampolgárok vízummentességéért” – nyilatkozta Mocik az Ukrajinszki Novini hírügynökségnek. Hozzátette: a magyar vízumhoz az ukránok teljes egészében térítésmentesen, konzuli illeték nélkül jutnak majd.

Mocik fontosnak nevezte, hogy az ukrán állampolgároknak nem lesz szükségük meghívólevélre, amikor magyar vízumot igényelnek. A Népszabadság értesülése szerint ugyanakkor bizonyos esetekben magyar részről kérhetik a magyarországi tartózkodás anyagi fedezetének (1000 Ft/nap) igazolását.

A külügyminiszter-helyettes szerint a vízumkérelmek elbírálása maximum 5 napig tart majd, míg a hivatalos küldöttségek és nemzetközi bizottságok tagjai számára ez az idő még rövidebb lesz. Rendkívüli esetekben a vízumot haladék nélkül kiadják – fűzte hozzá.

Öt évre szóló vízumot azokon az ukrán állampolgárokon kívül, akik Magyarországon rokoni kapcsolatokat ápolnak vagy hozzátartozóik sírját látogatják, közéleti és egyházi személyiségek, nyugdíjasok és a nemzetközi közlekedésben részt vevők kaphatnak.

Viski János, a Magyar Köztársaság ungvári konzulja a hétvégi tisza­csomai emlékünnepségen mondott beszédében bejelentette, az ungvári konzulátus technikailag készen áll a vízumkiadásra, s néhány napon belül a személyi feltételek is adottak lesznek, amennyiben további öt konzul érkezik a mostaniakhoz.

Információink szerint a ví­zumok kiadása hétfőtől kez­dődik, miután lapzártánkkal egy időben a főkonzulátus megkapta az új tí­pu­sú vízumok kiadásához szükséges végrehajtási utasítást.

A vízumigényléssel kap­cso­latos tudnivalókról lapunk kö­vet­kező számában számolunk be.

MTI–ntk