„Van, ki továbbvigye a hagyományokat”

XI. Kárpátaljai Magyar Gyermekszínjátszó Találkozó

2003. október 17., 02:00 , 144. szám
Színpadon a Ficseri Gyermekstúdió

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szervezésében idén október 11-én került sor a Kárpátaljai Magyar Gyermekszínjátszók Találkozójára. Az immár tizenegyedik alkalommal megrendezett színjátszófesztivált a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a kárpátaljai Dorcas AID támogatta. A munkácsi művelődési központban bemutatott produkciók idén is bizonyították, van jövője a kárpátaljai magyar színjátszásnak, nevelkedik a következő színjátszó-nemzedék.

A KMKSZ és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség nevében Gulácsy Géza, a kulturális szövetség munkácsi járási középszintű szervezetének elnöke, a KMPSZ alelnöke köszöntötte a résztvevőket. „Ezek a találkozók lehetőséget adnak arra, hogy új tapasztalatokat, tudást szerezzetek, új barátságokat kössetek. Valamint jó alkalmai annak, hogy megmutassátok, van, ki tovább- vigye közösségi értékeinket, hagyományainkat” – mondta a szónok.

Elsőként a Vidnyánszky Éva vezette Ficseri Gyermekstúdió (Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház) lépett színpadra. A „Hazánk szentje, szabadság vezére” című produkció II. Rákóczi Ferenc gyermekkorának megható momentumait és a szabadságharc vezérének további küzdelmeit mutatta be. Az Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola színjátszó csoportja Vajnági Éva vezetésével a mindenki által ismert és kedvelt Lúdas Matyi történetét vitte színre, míg a Talentum színjátszó csoport (Mezővári II. Rákóczi Ferenc Középiskola) Bujdosók c. darabja a Rákóczi-szabadságharc történéseit elevenítette fel (vezető Bíró Irma mezővári pedagógus).

A továbbiakban Fodor Csilla (Der­cen), a Kár­pátaljai Magyar Népzenei és Nép­tán­c­­tal­álkozó díjazottja énekelt népdalokat, majd a háromtagú zsűri – P. Punykó Mária, az Irka c. gyereklap főszerkesztője, Bagu Géza dráma-pedagógus, Kopasz József derceni pedagógus – tartott szakmai elemzést-értékelést. Az ifjú színjátszók jutalma – akik közül 11-en részesültek különdíjban – könyv, tanszer és játék volt, a felkészítő tanárok munkáját emléklappal és könyvvel díjazták a szervezők.

-lia-