A sertések hizlalása moslékkal és olcsó melléktermékekkel

2003. október 17., 02:00 , 144. szám

A kisgazdaságokban a sertéstartás és -hizlalás érzékenyen reagál a közgazdasági környezetre, a ciklusosság egyik fő előidézője. Közismert fogalom a sertésciklus, amely szerint a kedvező árak, a ter­melés felfutása, a túltermelés és az alacsony árak ciklikusan követik egymást. A korábbi időszakban ezek mintegy háromévenként ismétlődtek.

A hizlalás gazdaságosabbá tehető, ha felhasználjuk az értékes konyhai moslékot, az olcsó melléktermékeket és a különféle zöldség- és gyümölcshulladékokat. A konyhai moslék felhasználása Ukrajna EU-csatla­ko­zása után várhatóan megszűnik, mivel az EU országaiban a konyhai hulladék feletetése a sertésekkel tilos, de addig is, lássuk, mit tartsunk szem előtt az etetéssel kapcsolatban.

A moslékot gondosan gyűjtsük, ne kerüljön bele mosószeres, lúgos vagy szappanos víz és romlott, megsavanyodott, penészes ételmaradék, de nyers húsmosó vizet se öntsünk a moslékba. Moslékként feletethető az ételmaradékon kívül minden konyhai melléktermék: a zöldség- és gyümölcs­hulladék, kenyérdarab, tésztalé, a mosogatólé zsírja stb. A konyhamoslék összetétele igen változatos és egyenlőtlenül változó, ezért az összetételtől függően napi 0,5–3 kg abrakkal egészítsük ki.

Az összegyűjtött moslékot – a zöldség- és gyümölcshulladék kivételével – etetés előtt feltétlen főzzük fel, hogy elkerüljük a romlott vagy fertőzött moslék etetése miatt fellépő megbetegedéseket. A csontdarabokat szedjük ki a moslékból.

A moslékkal együtt főzzük föl a darát is, mert így egységesebb, íz­letesebb takarmányhoz jutunk, és az abrakkeverék emésztése is könnyebbé válik.

Moslékot malacokkal ne etessünk, de etetésére később fokozatosan térjünk át. Gyomortágító hatása folytán etetése különösen fontos az előhizlalási időszakban. 100 kg-os tömeg fölött darakeveréket etessünk, mert a mosléktól romlik a hús és a szalonna minősége. A darakeverék etetésére fokozatosan térjünk át az étvágyvesztés és súlyveszteség elkerülése érdekében. Moslék etetésekor igen nagy gondot fordítsunk az etetőtér és az etetővályúk tisztán tartására.

Minden etetés után mossuk ki és időnként mésztejjel fertőtlenítsük azokat. A romlatlan, nem penészes zöldség, fű és az érett gyümölcsfélék – kivéve a hagymát, a zellert és a kaprot – szintén jó sertéstakarmányok. A moslék és a hulladékanyagok ad­ta abrakmegtakarítási lehetőségeket használjuk ki a hizlalás gazdaságossága érdekében.

Nagy Ferenc