A KMKSZ nyilatkozata a Nemzeti Kisebbségek Jogainak Biztosításával Foglalkozó Ukrán–Magyar Vegyes Bizottság XII. ülésével kapcsolatban

2003. október 3., 02:00 , 142. szám

A Szövetség felháborítónak, a demokrácia elveivel ellentétesnek tartja, hogy a kárpátaljai magyarság legnagyobb érdekvédelmi szervezetének képviselője, először az ukrán–magyar vegyes bizottság történetében, nem kapott meghívást a grémium ülésére; eltérően a korábbi gyakorlattól, az ülést megelőzően nem egyeztettek a bizottság ülésének témáiról. Az érintett kárpátaljai magyarság legitim szervezeteivel nem ismertették az elfogadott döntéseket sem.

Az ülésről kiszivárgó információk arra utalnak, hogy nem volt véletlen a MÁÉRT-tag KMKSZ eltávolítása a vegyes bizottságból, s a titkolózás oka a zárónyilatkozat körül az, hogy számos, a kárpátaljai magyarság számára fontos kérdésben jelentős visszalépés történt. A Szövetség számára elfogadhatatlan, hogy a jegyzőkönyvből kikerült a Tisza-melléki járás; hogy a kedvezménytörvény értelmében járó oktatási-nevelési támogatást ne a szülők kapják, valamint nem vagyunk hajlandók lemondani a magyar szavazólapokról és a vereckei emlékműről sem.

Az ukrán–magyar vegyes­ bi­zott­­ság létrejöttének célja az volt, hogy segítsen érvényesíteni a kárpátaljai magyarok, illetve a magyarországi ukránok jogait. Ki kell jelentenünk, hogy a teljes önfeladáshoz vezet az az út, ahol a problémákat szőnyeg alá söprésükkel akarják megoldani, s hogy az érdekeltek méltatlankodásukkal se zavarják meg e műveletet, oda se hívják őket, a róluk hozott döntéseket pedig eltitkolják előlük.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke