A Cadillactől a Porschéig

Modellvilág valódi áron

2003. október 3., 02:00 , 142. szám

Lefújni a port egy Ferra­riról, bekukkantani egy Hum­mer ­motorháztetője alá, meg­simogatni egy ötvenes években gyártott Cadil­lac Eldo­radót... Mindehhez nem szük­séges brunei szultánnak vagy Bill Gatesnek, szóval milliomosnak lenni. Bárki megengedheti magának ezt a „luxust”, persze csak abban az esetben, ha a személygépkocsik 18-szor vagy 24-szer kisebbek a valódiaknál, azaz modellek.

Az autómodell-gyűjtők manapság már Kárpátalján is zavartalanul hódolhatnak szenvedélyüknek, hiszen hozzájuthatnak kedvenc „játékszereikhez”. Az Ungvár belvárosában található modellezési szaküzletben, az Olimp­ban például nem számít ritkaságnak, ha a megye legtávolabbi járásaiból érkezett vásárló toppan be a boltba, melyet egyébként előszeretettel keresnek fel mind a bel-, mind a külföldi turisták is.

Bő, mintegy 150-200 modellre tehető a választék a Maisto és a Bburago cégek által készített, a valóságosnál 18-szor, 24-szer, 43-szor vagy 72-szer kisebb személygépkocsi- vagy sportkocsi­model­lek­ből, melyek ára 30 hriv­nyá­nál kezdődik, de akár a 300-400 hriv­nyát is elérheti.

Az árszint tekintetében az alsó kategóriát az 1:72-es modellek képezik, melyeknél legfeljebb a modell formája egyezik a valódival, a belső kialakítás ugyanakkor hiányos (ami nem is csoda, hiszen műanyagból készülnek), az áruk pedig 30-50 hrivnya között mozog. 60-90 hrivnyás árszintet képviselnek a Bburago által gyártott modellek, melyekre az alaposabb kidolgozás, a nagyobb választék jellemző. E két kategória a vékonyabb pénztárcájú vásárlók között népszerű.

A vérbeli gyűjtők körében a Maisto által készített 1:18-as modellek a legnépszerűbbek, melyeknek ára 120-220 hrivnya között van. A valódiaknál 18-szor kisebb modellekre jellemző, hogy nemcsak egészében, de alkatrészeiket, szalonjaik kialakítását tekintve is élethűen tükrözik a valódit, s gyakran csupán az avatott szem, az alapos vizsgálat tárja fel az apróbb eltéréseket. Ebben a kategóriában kiemelendők a mostanában nagy népszerűségre szert tett Hummer terepjárók kicsinyített másai, melyek 218 hrivnyába kerülnek. Az utóbbi évben jelentek meg a kínálatban az autómatuzsálemek apró másai, melyek között elsősorban az amerikai modellek örvendenek nagy keresletnek, pl. a 184 hrivnyáért kapható Cadil­lac Eldorado, illetve a 207 hriv­nyába kerülő Chrysler–300 B. A legkelendőbb mégis egy európai modell, a 218 hrivnyás Mercedes 500 K. A sportautók között a legnépszerűbb az egyaránt 199 hrivnyás áron kapható Porsche 911 GT1, illetve a Mercedes CLK LM.

Akinek mindez nem elég, az a kirakatban megcsodálhatja egy 1999-es gyártású Harley Da­vidson Fat Boy motorkerékpár kicsinyített mását is. A valódira megszólalásig hasonlító, s a gyűjtők által keresett modell egyébként nem olcsó – 324 hrivnyáért kapható.

Baráth József