„Európa határok nélkül”

Konferencia Beregszászban

2003. október 3., 02:00 , 142. szám

„Európa határok nélkül” címmel rendeztek konferenciát szombaton Beregszászban az Európai Unió bővítéséről és annak hatásairól a csatlakozásból kimaradó magyar nemzetrészekre.

Vincze István, a Szabolcs­Szatmár-Bereg megyei köz­gyű­lés területfejlesztési és nemzetközi kapcsolatok osztályának vezetője, megyei főépítész kiemelte, hogy a két szomszédos megye gazdasági együttműködésére vannak lehetőségek, ám azok megvalósulását nem könnyíti meg a magyar–ukrán határszakasznak az EU külső határává válása.

A magyar–ukrán határ menti térség fejlesztési koncepciója ugyanakkor lehetővé teszi az EU-s forrásokhoz való együttes hozzájutást a két megye számára – hangsúlyozta előadásában Balázsy Eszter, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Területfejlesztési Tanács fejlesztési menedzsere, aki a határon átnyúló együttműködési, pályázati lehetőségekről tájékoztatta a konferencia résztvevőit.

Dr. Rónay Árpád, a külügyminisztérium regionális együttműködési főosztályának helyettes vezetője előadásában rámutatott: a magyar külpolitika egyik elsődleges célja a megfelelő regionális politika, az eurorégiós és a határ menti együttműködés elősegítése.

Baráth József