Rekord számú kérdés napirenden

Ülésezett a megyei tanács

2003. szeptember 26., 02:00 , 141. szám

Szeptember 23-án került sor a IV. összehívású megyei tanács nyolcadik ülésszakára, melynek napirendjén 33 pont szerepelt. A képviselők többek között jóváhagyták a megyei költségvetés második negyedévi teljesítéséről tartott beszámolót, mely szerint a költségvetési bevételek 105, a kiadások pedig 93 százalékát teszik ki a tervezettnek.

Az ülésszakon számos további fontos kérdésben született határozat, mint amilyen például az egészségügyi intézmények ellátása vagy az iskolabusz program.

Mint Brenzovics László képviselő, a KMKSZ alelnöke a Kárpátaljának elmondta, rendkívül fontos a kárpátaljai magyarság szempontjából, hogy sikerült elérni, a megyei tanács 100 ezer hrivnyával támogatja a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház rekonstrukcióját. Bár ez az összeg nem fedezi teljes egészében a szükségleteket, jelentős előrelépést jelent.

A képviselő szerint a Kárpátaljai Megyei Állami Levéltár renoválására és Beregszászból Ungvárra költöztetésére kidolgozott program költségei több millió hriv­nyára rúgnak, így nem tartja valószínűnek, hogy azt sikerül teljes mértékben finanszíroznia a tanácsnak. Bren­zovics László ésszerűbb és kivitelezhető megoldásnak tartaná, hogy a megyei tanács támogassa a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola új épülete, a megyei levéltárral szomszédos egykori törvényszéki épület fűtési rendszerének kialakítását, miáltal megoldódhatna a levéltár fűtése is, s ezzel megakadályozható lenne az épületben tárolt dokumentumok további károsodása. Bár a testület nem foglalta bele a javaslatot a kérdésben hozott határozatába, a képviselő ígéretet kapott arra, hogy az illetékesek tanulmányozni fogják a lehetőséget.

B. J.