Dalos, táncos hagyományőrzés

IV. Kárpátaljai Magyar Népzenei- és Néptánctalálkozó

2003. szeptember 26., 02:00 , 141. szám

A Derceni Művelődési Ház negyedik alkalommal adott otthont a Kárpátaljai Magyar Népzenei- és Nép­tánc­találkozónak szeptember 21-én, vasárnap. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szervezte, a Nemzeti Örökség Minisztériuma támogatta rendezvény idén is jó alkalmul szolgált mind a hagyományőrzők szakmai gyarapodására, mind a folklór népszerűsítésére.

A KMKSZ Derceni Alapszervezete nevében Kopasz József választmányi tag üdvözölte a fellépőket és az egybegyűl­teket. Jelen volt Biró Ede, a Derceni Községi Tanács elnöke és Sztyepan Szikora, a munkácsi járási tanács elnökhelyettese is. Sikeres fellépést és további gyümölcsöző munkát kívánt a fesztivál résztvevőinek Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke. Fodor István, a szövetség kulturális titkára köszöntőjében hangsúlyozta: „A magyar néptáncnak és népdalkincsnek úgy kell beépülnie a magyar emberek szívébe, hogy a nemzet jövőjének alapköve lehessen.”

Ami a műsort illeti, többek között nagy sikert aratott a Vajnági Éva vezette aknaszlatinai Nefelejcs néptánc­együttes nagykállói gyermekjáték-válogatása és szatmári friss csárdása. A fiúk legényest, a lányok karikázót adtak elő, majd kanásztánc és ugrós zárta a szlatinai produkciót.

Figyelemre méltó volt a Szá­vina-Balla Ilona ve­zette der­ceni Gyön­gyös­­bokréta nép­tánc­együt­tes előadása is, melynek táncosai délalföldi legényest, újvidéki karikázót, szatmári és kalotaszegi csárdást adtak elő. Végezetül a szüreti bálok hangulatát is sikerült felidézni egy hagyományos csősztánccal. Mindehhez a munkácsi Rozmaring együttes szolgáltatott talpalávalót.

Nívós produkcióval gazdagította a fesztivál programját Varga Katalin (Ungvár) és Fodor Csilla (Dercen) népdalénekes is.

Váradi Natália