Húzó ágazattá válhat az idegenforgalom

Tureurocentr – Zakarpattya 2003

2003. szeptember 26., 02:00 , 141. szám

Idén másodízben rendezték meg Ungváron a Tureurocentr – Zakarpattya nemzetközi idegenforgalmi kiállítást és vásárt, melyen a tavalyi hatvannal szemben idén 80 fölé nőtt a kiállítók száma. A rendezvényen kárpátaljai, ukrajnai, a környező országok idegenforgalmi, illetve a kapcsolódó ágazatok cégei képviseltették magukat. Ma­gyarországot pél­dául a Magyar Kereskedelmi és Ipar­kamara standján három nyíregyházi idegenforgalmi cég reprezentálta.

Ez alkalommal az érdeklődők száma is meghaladta az elmúlt évit, a kiállítás há­rom napján nagy volt a nyüzsgés a Megyei Zenei-Drámai Színházban felállított standoknál. Úgy tűnik, a tavalyi gyermekbetegségeit kiheverő, a sallangokat, csinnadrattát levetkőző ungvári idegenforgalmi kiállítás nívós szakmai eseménnyé nőtte ki magát, melyre nemcsak Ukrajnában, de a környező, sőt, a távolabbi országokban is felfigyelnek, hiszen olyan távoli vidékekről is érkeztek vendégek, mint az Egyesült Államok, Kína vagy Kuba.

A kiállítás résztvevőinek egybehangzó véleménye szerint jelenleg az idegenforgalmi ágazat dinamikus fejlődése figyelhető meg Kárpátalján. Az idei esztendő első nyolc hónapja során 48 millió hrivnya értékben nyújtottak idegenforgalmi szolgáltatást a megyében, ami 13,6 millió hriv­nyával (39%) haladja meg a tava­lyi év azonos időszakának mu­tatóit. (A témával foglalkozó írá­sunkat lásd a 6. oldalon.)

B. J.