A tavalyinál nagyobb szőlőtermés várható

Egyre több szőlőt telepítenek Kárpátalján

2003. szeptember 12., 02:00 , 139. szám

Idén a rendkívül meleg és száraz időjárás miatt már augusztus közepén megkezdődött a csemegeszőlő szüretelése, s a borszőlőt is a megszokottnál korábban kezdték leszedni.

Vaszil Kovacs, a megyei mezőgazdasági főosztály növénytermesztésiosztály-vezetője a Kárpátaljának elmondta, a mezőgazdasági vállalatoknál idén közel 29,5 ezer tonnás szőlőtermés várható, ami 3-4 ezer tonnával haladja meg a tavalyi mennyiséget, s a bor cukorfoka is magasabb az elmúlt évinél.

Kárpátalján közel 7 ezer hektáron termesztenek sző­lőt a Beregszászi, Ilos­vai, Munkácsi, Nagyszőlősi és az Ungvári járás­ban. Az ültetvények több mint fele a lakosság tulajdonában van, a fennmaradó közel 40 százalékot pedig mezőgazdasági vállalatok művelik. Az összterület 20-25 százalékát csemegeszőlők, 75-80 százalékát pedig borszőlők foglalják el.

A legnagyobb, 10,9 ezer tonnás termés a Beregszászi járásban várható. A Munkácsi járásban 8,2 ezer, az Ilosvaiban 4,6 ezer, az Ungváriban 2,7 ezer, a Nagy­sző­lősi járásban pedig 2,8 ezer tonnás termésre számítanak.

A Beregszászi, Munkácsi és a Nagyszőlősi járásban a cseme­geszőlő-fajták közül a legelterjedtebb az Irsai Olivér, a Zala Gyöngye, a borszőlők közül pedig a Leánka, Furmint, Cabernet Sauvi­gnon, az Olasz Rizling. A lakosság által művelt borszőlők között a viszonylag igénytelen, ám szívós Izabella-fajták a legelterjedtebbek.

Vaszil Kovacs szerint majd mindegyik érintett járásban működik borgyár, melyek a lakosságtól felvásárolt szőlőre is igényt tartanak, így nincs gond a borszőlők szállításával, értékesítésével és feldolgozásával.

Örvendetes, hogy évről évre nő a szőlőültetvények nagysága a megyében. A múlt évben a mezőgazdasági és szőlészeti vállalatok 6,6 millió hrivnyát fordítottak szőlőtelepítésre, összességében 149 hektáros földterületen telepítettek szőlőt, idén pedig már több mint 100 hektárt ültettek be. A legnagyobb telepítéseket a sze­rednyei Leánka agrárcég és egy dávidfalvai mezőgazdasági kft. hajtotta végre.

B. J.