Bányásznapok Aknaszlatinán

Jó szerencsét!

2003. szeptember 5., 02:00 , 138. szám

Sportrendezvényektől és kulturális műsoroktól volt hangos az aknaszlatinai Sóbányász sportpálya augusztus utolsó hétvégéjén. Az időjárás szeszélyességének betudhatóan idén ugyan kevesebben vettek részt az ünnepségen, a lelátó azonban ezúttal is megtelt lelkes szurkolókkal és érdeklődőkkel.

A bányásznapot ünneplő fiatalok és idősek szombaton a nemzetközi „Rockman” (Sziklaember) sportrendezvény résztvevőinek szurkolhattak. A verseny kiírásának megfelelően 20 km stadionfutás és ugyanennyi hegyi kerékpározás várt a jelentkezőkre. A rendezvényre 11 fiatal nevezett be, de a kihívásnak egyedül a helyi Tokár Károly (Katyó) tudott eleget tenni 3 óra 42 perces idővel. A meghirdetett női kézilabda-kupára a huszti, az ungvári és a helyi fiatalok pályáztak. A verseny első díja felől büntető dobások döntöttek, amiben a helyi lányok 6:5 arányban győztek az ungvári csapattal szemben. A hagyományosan megrendezett veteránfutball-mérkőzésen nem sikerült eldönteni az elsőbbséget, 1:1 arányú döntetlent játszott a salánki és az akna­szla­tinai csapat.

Vasárnap díszfelvonulással és kulturális műsorral folytatódott a sóbányászok ünnepe. A makacsul záporozó esőtől sem félő ünneplőket Szokolán Ildikó polgármesterasszony köszöntötte, majd Sóbányi Imre, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke szólt a sóbányászok küzdelmekkel teli életéről és az elmúlt év eseményeiről. A meghívott járási vezetők ünnepi jókívánságait és üdvözlését követően sor került a bányász becsületrendjel különböző fokozatainak kiosztására. A mintegy tizenöt bányász mellett tíz allergológiai dolgozó részesült kitüntetésben, majd a település nemzetiségi szervezeteinek műsora következett. A helyi magyarságot ezúttal is a Vajnági Éva vezette Nefelejcs Néptáncegyüttes, a KMKSZ Nyug­díjas­klubjának őszirózsa kórusa és a Szenykiv Mónika vezette Bel Canto kórus képviselte. Görög István karate-klubjának tanítványai a távol­keleti küzdősportok formagyakorlataiból tartottak bemutatót. A járási futballbajnokság döntője a taracközi és akna­szlatinai csapatok között zajlott, majd a taracközi és helyi lányok ostromolták a futballpálya kapuit.

Olasz Tímea