Kevés gomba, borsos ár

2003. augusztus 29., 02:00 , 137. szám

A gomba kedvelőinek idén mélyen a pénztárcájukba kell nyúlniuk, a súlyos aszály miatt ugyanis gyenge a termés, az útszéli gom­ba­árusok pedig igencsak borsos árat kérnek portékájukért.

Ez persze részben érthető is, mivel egy-egy kosár gomba „begyűjtése” ezúttal 4-6 órát is igénybe vehet. Öröm az ürömben, hogy idén még nem fordult elő gomba­mér­gezéses eset.

Az ungvári járási sze­red­nyei útelágazásnál legutóbb egyetlen árus aszalódott a forró augusztusi napon, 20 hriv­nyáért kínálva egy kosár tinórut (hét-nyolc liter).

A másik „fix” gombabeszerzési hely a guti erdő környéke, ám idén ott sem találni egyszerre 10-15 liternél több gombát. Itt 1,5-2 liternyi tinóru irányára 13 hr, ugyanez szárítva 10 hr (15-20 dkg). Három liter szárított tinóru 45 hrivnya.

Az ilosvai járási Szilce környékén és a nagyszőlősi járási Nagy­ko­pányban 4-5 liter tinóru ára egyaránt 20 hrivnya, ugyanennyi fehérszárú galambgomba 6-7 hriv­nyába kerül.

A városi piacokon már néhány kalap tinóru is 3-4 hrivnya, egy füzér szárított gomba pedig 20-25. Ez utóbbi ínyencség a Munkács–Szolyva autóút menti árusoknál tavaly mázsaszámra volt kapható, idén azonban itt is jóval kisebb a felhozatal.

Döntően a kevés gombának tudható be, hogy idén gombamérgezés nem, csupán gomba okozta gyomorrontások fordultak elő megyénkben – tudtuk meg Volo­dimir Ivanenkótól, a megyei KÖJÁL osztályvezetőjétől, aki szerint egyébként az utóbbi években a mérgezéses esetek számának csökkenése tapasztalható.

A szakember ezzel együtt ismételten óvatosságra intette a gombázókat, emlékeztetve, hogy saját érdekükben csupán az általuk teljes bizonyossággal felismert gombákat fogyasszák, a piacokon pedig csupán azoktól a gombaárusoktól vásároljanak, akik fel tudják mutatni az ott működő egészségügyi-köztisztasági szolgálat által kiadott fogyaszthatósági-minőségi bizonylatot.

P. Zs. – B. J.