Már csak a templomtorony van hátra

Templomfelújítás Huszton

2003. augusztus 29., 02:00 , 137. szám

Korábban már beszámoltunk a huszti református templom felújításáról, melyet a helyi egyházközség kezdeményezett a Teleky László Alapítvány támogatásával. Lassan a belső és külső munkálatok végére érnek, ennek kapcsán kerestük meg Józan Lajos huszti lelkipásztort.

– A templom építésének idejét a XIV-XV. század közötti időre teszik. A gótika korai időszakában épült szentély a későbbi korokban nyerte el mai formáját. A tatár betörés idején magas kőkerítéssel vették körül, amely a mai napig védelmezi a templomot. A belső munkálatok során a Teleky Alapítvány szakmunkatársai több művészettörténeti érdekességre bukkantak.

– A legnagyobb meglepetést a magyar szenteket ábrázoló freskók feltárása jelentette, amelyekre a munkálatok során bukkantunk. A templom déli oldalfalán Szent István, Szent László, valamint Imre herceg alakja, a szentélyben a próféták képmásai, míg a diadalív belső részén az öt okos és öt balga szűzről szóló bibliai jelenet ábrázolása került elő a mészréteg alól az alapítvány restaurátorainak feltáró munkája nyomán.

– Mára sikerült befejezni a templom külső burkolatának felújítását, valamint a templomhajó tetőrendszerének magasítását és átfedését hagyományos zsindellyel. A toronytető is visszakapja eredeti négy fiatornyos formáját, amelyet szintén zsindellyel fedünk majd be. Ezzel azonban még nem készültünk el, így sajnos az augusztus 20-ra tervezett ünnepélyes hálaadó istentiszteletet, valamint a templomszentelést egy későbbi időpontra kellett halasztanunk. Remélhetőleg rövidesen elkészül a parókia felújítása is, így kettős ünnepen örvendhetünk és adhatunk hálát majd az Úristennek.

Váradi Natália